Új halfajt fedeztek fel Francia Polinéziában!

2013. szeptember 5. - 14:24 | Tech

Amerikai és francia biológusok egy csoportja az ún. indopacifikus régióban felfedezett egy elképesztően szépséges új halfajt.

Új halfajt fedeztek fel Francia Polinéziában!

Mindez közelebbről a Francia Polinéziához tartozó kis szigetcsoporton, a kb. 35km2-nyi területen szétterülő, egyébként gyöngytermesztéséről híressé lett Gambier-szigetekhez tartozó Kouakun történt. Az új halacska tudományos nevet is kapott már: Canthigaster criobe, és a gömbhalfélék családjába tartozik. Hasonlóságok fedezhetők fel ugyan a szintén hegyes orrú gömbhallal, a Canthigaster janthinopterával, de az új faj színezetének egyedülálló jellegzetességét a testén lényegében végigfutó 12-14 csíkból álló mintázat adja, így végülis összetéveszthetetlen. Teste alapszíne egyébként sárgásbarna, ezen futnak végig a narancsos-barna csíkok. A csíkos testképéről egyébként a szakértők valószínűsítik, hogy az állat erősen mérgező jellegére figyelmeztethet. Jelen pillanatban mindössze egyetlen, a még 2010 év vége felé begyűjtött példánya ismert, amit mintegy 15–20 méteres mélységben fogtak be a szigetvilág délkeleti oldalán fekvő Kouaku sziget tisztán áttetsző vizében.

Amint azt a Zootaxa folyóirat lapjain a Marylandi Suitlandban található Nemzeti Természettudományi Múzeum szakembere, Dr. Jeffrey Williams kifejtette, „könnyen megkülönböztethető minden más Canthigaster fajoktól”.

Az új faj elnevezésének háttértörténetéről itt és most legyen elég annyi, hogy a névadók a Centre de Recherche Insulaire et Observatoire de l’Environnement (CRIOBE) mooreai laboratóriuma felé fejezték ki tiszteletüket, amiért az továbbra is támogatja a Francia Polinéziában folytatott tengeri kutatásokat.

Mi mást lehetne kívánni, ha netalán egyszer arra turistáskodunk, érdemes alaposan kinyitni szemünket, hátha magunk is megpillantjuk eme alig 3,9 centiméteres faj egy további egyedét.

Csibrányi Zoltán