A tolakodást értelmetlenné tevő robotcsaposon dolgoznak német kutatók

2013. szeptember 19. - 16:39 | Tech

A tolakodást értelmetlenné tevő robotcsapos kifejlesztésén dolgoznak kutatók Németországban. Hiába vágna egy vendég a többi elé, a műcsapos érkezési sorrend szerint szolgál ki mindenkit, mert csalhatatlan a memóriája.

A robotcsapos megalkotásához széleskörű vendégmegfigyelést végeztek a Bielefeldi Egyetem kutatói: a rendelni kívánók testbeszédét és mimikáját tanulmányozták, hogy a robot számára felismerhetővé tegyék számítógépes programozással az italt kérő és a rendelni nem kívánó vendég közötti különbséget. Így James - ez a műrobot "munkaneve" - nem kérdezné meg olyan vendégtől feleslegesen, hogy "mivel szolgálhat", akinek nem szolgálhat semmivel, és nem zavarná meg őt beszélgetésében.

A tudósok megfigyelése szerint a csaposok azokat szolgálják ki előbb, akik közvetlenül szemben állnak vagy ülnek velük, illetve azokat, akik a pult felé fordulnak, nem pedig azokat, akik csettintenek ujjaikkal, vagy pénzt lobogtatnak.

A robotnak azért kell látvány alapján mérlegelnie, mert nem tudna működni pusztán hang-, illetve beszédérzékeléssel a zajos bárpultok mögött. Jamesnek ezért jókora látószerve, mármint szemei lesznek, amelyekkel szemkapcsolatot alakíthat ki a vendéggel - adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

(MTI)

Címkék: robot, kocsma