Az évszázad tele közeleg

2013. szeptember 23. - 14:59 | Tech

Az évszázad közelgő telének oka furcsa módon a globális felmelegedés.

Az évszázad tele közeleg

Mennyire valós ez az előrejelzés? A meteorológusok azt ígérik, hogy a következő hetek adatai alapján még pontosítanak rajta.

Ennek az állításnak a híve a német meteorológus Dominik Jung is: szerinte is kemény lesz a 2013/2014-es tél. A leghidegebb január-február hónapokban várható. Melegedésre viszont nem számíthatunk márciusban és áprilisban sem.

Az időjárás nehézségeket okozott az elmúlt időszakban is. Míg Görögországban és ezt követően Spanyolországban a kiemelkedő, rekkenő hőség tombolt, addig például Nagy Britanniában a februári hó jelentett megoldhatatlan problémát.

A tudósok szerint mindezért a globális felmelegedés okolható – arról azonban vita folyik, hogy tényleg felmelegedés vagy lehűlés várható.

Egyes előrejelzések szerint már egy éven belül fokozatosan, ámde biztosan csökkenni kezd a hőmérséklet. Mindez az antarktiszi olvadással függ össze: a fokozatosan olvadó jégnek köszönhetően nő az úgynevezett „sötét” óceáni felület nagysága, mely fokozottabban nyeli el a meleget. Arról is szó van, hogy csökken a Golf-áramlat hőfoka.

Jelena Ponkratenko, az orosz Hlas Ruska meteorológusa szerint ennek az áramlatba kerülő jéghegyek az okai, azok hűtik az áramlatot, mely egyre kevesebb meleget szállít Európába.

A globális felmelegedést rövid távú lehűlési időszak előzi meg. Az Arktisz felmelegedik és az úgynevezett „nyitott hűtőszekrény-jelenség” kel életre. A nagyobb hideg légtömegek egyre messzebb és messzebb kerülnek. Az arktikus jéghegyek olvadása pedig hűti az óceánokat.

- tvnoviny.sk/para -

-