Figyeljünk oda arra, hogy mivel mosunk kezet

2013. október 12. - 11:18 | Tech

Amikor a környezetünkben valaki megbetegedik, hajlamosak vagyunk az antibakteriális szappanért nyúlni – írja a Házipatika.

Figyeljünk oda arra, hogy mivel mosunk kezet

Néhány szakértőt azonban egyre inkább aggasztja az, hogy az ilyen szappanok egyik gyakori összetevője, a triklozán káros lehet az egészségre.

A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy gátolhatja a hormonokat és az izomműködést, valamint elősegíti az erősebb baktériumok szaporodását. Ráadásul a kutatásokból az is kiderült, hogy a környezetben felhalmozódva az élővilágot is veszélyeztetheti. Nem is beszélve arról, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a triklozánt vagy más antibakteriális összetevőt tartalmazó szappan bármilyen egészségügyi előnnyel szolgálna a hagyományos szappannal és vízzel szemben - állítja az Amerikai Orvosszövetség és az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalának (FDA) tanácsadó testülete.

"A triklozán a meggondolatlan vegyszerhasználat tipikus példája" - állítja Dr. Sarah Janssen, a Természeti Források Védelmi Tanácsának orvos kutatója. "Nem működik, nem biztonságos, és még csak nem is szabályozzák a használatát."

Az amerikai szappangyártók legnagyobb szövetsége, az American Cleaning Institute természetesen kitart amellett, hogy a triklozán hatékony bizonyos fertőző baktériumok ellen, és egészségügyi veszélyeit felfújják. Az FDA azonban soha nem végzett biztonsági vizsgálatot, és soha nem adott ki kötelező felhasználási szabályokat a triklozánra vonatkozóan. Éppen ezért a gyártók közel 40 éve szabadon készítik és forgalmazzák a vegyületet tartalmazó termékeiket annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték jelenik meg lehetséges egészségügyi és környezetvédelmi káráról.

Az eredetileg egészségügyi felhasználásra kifejlesztett triklozánt (és a kemény szappanokban használt triklokarbánt) számos fogyasztási cikkhez hozzáadják, köztük a testápolókhoz, fogkrémekhez, dezodorokhoz, gyerekjátékokhoz, ruházati cikkekhez és jógamatracokhoz. Jelenleg azonban egyetlen előnyét ismeri el hivatalosan az FDA: fogkrémekhez adva segít megelőzni a fogínygyulladást.

Házipatika

Címkék: kézmosás