Kiemelték a tóból a cseljabinszki meteorit legnagyobb darabját

2013. október 16. - 15:06 | Tech

Kiemelték szerdán a szibériai Csebarkul tóból a cseljabinszki meteorit legnagyobb, féltonnás darabját.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió élő adásban sugározta a szenzációnak számító eseményt.

A szibériai Cseljabinszk városától 78 kilométerre nyugatra fekvő Csebarkul város melletti tóból, 13 méteres mélységből három hete már felhozták a meteorit egy 11 kilogrammos darabját. A mostani kiemelést a rossz időjárás, a heves szél és a hullámzás nehezítette.

Kedden múlt fél éve, hogy a bolidának nevezett, rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor behatolt a légkörbe és felrobbant a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett. A február 15-én feltűnt égitest szétrobbanásáig körülbelül 17 méter átmérőjű és mintegy 10 ezer tonna tömegű volt. Óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanások kíséretében. A lökéshullámok miatt 4715 épületben törtek be az ablakok Cseljabinszkban.

Szakemberek és amatőrök egyaránt azonnal elkezdték a meteoritdarabok felkutatását. A becsapódás után a tudósok több százat találtak az Urál hegység térségében, de a legnagyobb "leletre" eddig kellett várni.

Az Urál hegységtől délre, Európa és Ázsia határánál elterülő Cseljabinszki régió vezetése a meteorit által kiváltott érdeklődést arra szeretné felhasználni, hogy a korábban csak szénbányászatáról és környezetszennyező szocialista nehéziparáról - vas- és acélkohászatáról - ismert területet új oldaláról ismerjék meg a világban.

A múlt hétvégén a Turgojak tónál rendeztek tanácskozást, amelyre csillagászoktól kezdve filozófusokon és politológusokon keresztül piackutatókig és arculattervezőkig számos szakembert meghívtak külföldről is, hogy ötleteket kapjanak tőlük.

Nyikolaj Gorkavij, a NASA-nál dolgozó orosz asztrofizikus szerint úgymond materializálni kell a Cseljabinszk felett felrobbant meteoritot. A város szülötte úgy vélte, hogy egy 18 méter magas, meteoritformájú obeliszk erre alkalmas lehet. Marina Zagidullina filozófus ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a cseljabinszki lakosoknak elegük lett abból, hogy a külvilág csak a meteorittal kösse össze a városukat, hiszen az nekik elsősorban károkat és ijedtséget okozott.

(MTI)

Címkék: Meteorit, Cseljabinszk