Miért hullanak le a falevelek?

2013. november 4. - 16:44 | Tech

A növényeknek éppúgy, mint minden más élőlénynek komolyan fel kell készülniük a téli hidegre és ínségre. Ennek egyik leglátványosabb mozzanata, hogy a levelek elszíneződnek és lehullanak. A sötét időszak hosszának növekedése és a hőmérséklet csökkenése jelzi, hogy eljött az idő – írja a Hír24.

Miért hullanak le a falevelek?

A levelekből a növények először a szárba, a vesszőkbe majd az idősebb fás részekbe és a gyökerekbe juttatják az összes tápanyagot. Ezután a levelek lehullását az abszcizinsavnak nevezett növényi hormon szabályozza. Ha a hormon áramlása a levél felől csökkenni kezd, a levélnyél és a hajtás találkozásánál kialakul egy leválasztó szövet. Ez eltömíti a kapcsolatot a növény más részeivel, a levél pedig e réteg mentén úgy hullik le, hogy nem hagy maga után durva sérülést.

Miért van erre szükség? Először is a levelek folyamatosan párologtatnak, az ehhez szükséges vizet a gyökérzet veszi fel a talajból. A fagy miatt télen ez csak minimálisan lehetséges, ezért a fáknak meg kell szabadulniuk a párologtató felülettől, különben kiszáradnának. Mivel a levelek folyamatosan vizet választanak ki, ásványi sók raktározódnak bennük. Amennyiben ezeket a növény nem használja fel, az anyagcsere melléktermékeiként visszamaradnak benne. A káros anyagoktól pedig a levél leválasztásával szabadul meg. Nem mellékes az sem, hogy a leveleken megülő hó súlyától sorra törnének le az ágak.

Hír24

Címkék: ősz, avar, falevél, természet