Sanghaji tudósok szerint közös őstől származnak a magukat Konfuciusz utódainak valló kínaiak

2013. november 13. - 11:57 | Tech

A sanghaji Fudan Egyetem kutatócsoportja azt állítja, tudományosan bebizonyította, hogy egy vérvonalhoz tartoznak a magukat Konfuciusz utódainak vallók - azt ugyanakkor, hogy valóban a filozófus-e a közös ős, egyelőre nem lehet biztosan tudni.

A tudósok minden korábbinál átfogóbb DNS-vizsgálatok eredményeivel támasztják alá állításukat. Amennyiben a későbbiekben sikerül bebizonyítani, hogy a vizsgált személyek közös őse tényleg Konfuciusz, azzal sok évszázados találgatások és Kína-szerte terjengő mítoszok érhetnek végét.

Egyelőre annyit mondhatunk: a közös vérvonal bizonyítása jelentős eredmény - fogalmazott Han Seng, a Fudan Egyetem kutatásának egyik résztvevője.

Konfuciusz (Kr.e. 551-479) tanításai a mai napig meghatározó szerepet játszanak a kínai társadalomban és gondolkodásban, őt gyakran a kínai civilizáció atyjaként emlegetik. Ebből fakadóan vélt utódait évszázadokon át kiemelt tisztelet övezte, ők előkelő - őrgrófi, hercegi - rangot élveztek, s magas állami hivatalokat töltöttek be.

Becslések szerint ma mintegy hárommillió leszármazott él Kínában és szerte a világban, közülük kétmillióan vannak hivatalosan is regisztrálva.

Férfiágon a 83. generációnál tart a számlálás, a nemzedékek sorát a történelmi dokumentumok tanúsága szerint egészen Konfuciusz halála óta nyilvántartják.

A Fudan Egyetem 2006-ban kezdődött DNS-vizsgálatának egyik célja volt felkutatni azokat, akik a történelmi bizonyítékok megsemmisülése miatt az évszázadok során "kiestek" az utódok sorából. A talált eredmények birtokában 2009-ben frissítették a leszármazottak listáját.

(MTI)