Túl kicsi reptéren szállt le a hatalmas Boeing...

2013. november 21. - 17:55 | Tech

Egy légi bázis helyett véletlenül egy közeli kis repülőtéren landolt egy Boeing 747-es teherszállító gép az Egyesült Államokbeli csütörtökön, ahonnan elvileg nem is lenne képes felszállni.

Túl kicsi reptéren szállt le a hatalmas Boeing...

A teherszállító gép - a Boeing legnagyobb modellje - a McConnell támaszpontra tartott a Kansas állambeli Wichitában, de a pilóták összetévesztették a légi bázis leszállópályáját egy közeli repülőtérével és 13 kilométerre eredeti úti céljuktól, a James Jabara reptéren landoltak.

Az incidens során sem a két pilótának, sem a Boeing gépnek, sem pedig a reptérnek nem esett baja. Az azonban komoly fejtörést okozott a Boeingnek, hogy a James Jabara reptér kifutópályája mindössze 1860 méter hosszú, holott a 747-400 Dreamlifter teherszállítónak elvileg 2800 méteres nekifutásra van szüksége a felszálláshoz.

Ennek ellenére a légi közlekedési hatóságok szerint helyi idő szerint dél körül a gép - fedélzetén új pilótákkal - meg fogja kísérelni a felszállást az apró kifutópályán. A cég és a hatóságok számításai szerint kivitelezhető a manőver, a gépet egy vontatóval már megfordították és irányba is állították a kifutópályán.

Az Atlas Air társaság által üzemeltetett gép a Boeing egy wichitai beszállítójához tartott, ahol a cég legújabb modelljéhez, a 787-es Dreamlinerhez kellett volna alkatrészeket felvennie. A 787-esek gyártását a közelmúltban számos, a mostaninál súlyosabb incidens hátráltatta: az év elején Japánban és az Egyesült Államokban több váratlan esemény történt a Dreamlinerek fedélzetén, amelyeket követően gyártási hibákra derült fény. Emiatt hónapokig a földön kellett vesztegelniük a gépeknek és időlegesen az újabb darabok leszállítását is felfüggesztette a Boeing.

Nem ez az első eset, hogy egy hatalmas teherszállító véletlenül egy kis reptérre száll le: tavaly júliusban a légierő egy C-17-es szállítógépe a floridai Tampa melletti MacDill támaszpont helyett a közeli Peter O. Knight reptéren landolt.

(MTI)