Vérnarancs, a téli sláger

2013. december 5. - 11:51 | Tech

A gyümölcsös polcokon mindennapos látvány az úgymond hagyományos színű narancs. Nem így a leginkább húsa színében vörösesben játszó vérnarancs. Mondhatjuk, sajnos.

Vérnarancs, a téli sláger

Mert módfelett finom ízén fölül egy alapos elemzés a bizonyság rá, remek forrása egyes elemeknek. Az olasz szakemberek (Domenico Cautela, Francesca Santelli, Floriana Boscaino, Bruna Laratta, Luigi Servillo és Domenico Castaldo) végezte kutatás részletei a Journal of the Science of Food and Agriculture lapjain jelentek meg. Többek közt a Nápolyi Egyetem Általános Orvostudományi Karának Biokémiai és Biofizikai Osztálya, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, a Laboratori Integrati Studio Alfa és a Nemzeti Kutatási Tanács is kivette részét a munkából.

A különösen kiváló minőségűnek tekintett szicíliai vérnarancs levét használva értékelték ki az elemi tartalmat, valamint ezek biológiai hozzáférhetőségét, amiképp a gyümölcshúsnak és levének fogyasztása mellett érzékelhető pozitív hozadékokat. Analizáláshoz hipermodern módszereket alkalmaztak közte a létező egyik legnagyobb analitikai érzékenységgel bíró grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriát, amiről laikusként azt érdemes tudni, pikogramm, femtogramm tömegű elemeket is képes kimutatni.

Számos jótékony hatás

A Paraméter számára megkértem az egyik kutatót, meséljen eredményeikről. A Reggio Calabriai Esszenciális olajok és Citrustermékek Kísérleti Kutatóintézetében (SSEA) dolgozó Domenico Cautela azt mondja, hogy „a vérnarancs fontos étrendi forrása az antocianinoknak, amelyek beszámolók szerint bioaktív funkciókkal rendelkeznek, jótékony egészségügyi hatásaik vannak, például csökkentik a vérnyomást, ösztönzik az immunrendszert, valamint csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását. A standard narancsfajtákkal összehasonlítva, különösen a szicíliai vérnarancsot, és annak frissen facsart levét jellemzi nagy mennyiségű L-aszkorbinsav, azaz C-vitamin (400-900mg/L), és a vörös antocianin pigmentek”. Konkrét elemi összetételre rátérve elmondta: „makroelemek (nátrium, kalcium, kálium, magnézium, foszfor) keresése során kiderült, a kálium szolgáltatta a legkiemelkedőbb mennyiséget.” Olyannyira, hogy az egyébként ízében is igencsak ízletes vérnarancs napi 100ml-nyi levének lehörpintésével az ajánlott napi mennyiség 3.64%-át megoldható vele. Nyomelemekről se megfeledkezve, és a számok itt is az ajánlott napi adagok százalékos hányadát jelentik: króm esetében 9.20%, réz 7.14%, szelén 1.82%. Mindehhez még egy fontos részlet, az emésztési folyamatokat szimuláló in vitro tesztjeik során igazán magas biológiai hozzáférhetőséget a bór és a mangán mutatott.

Az ajánlott (javasolt) napi mennyiségekről szólva kiterjedt szakértői kutatások és számítások támasza mellett még az 1900-as évek derekán az Amerikai Táplálkozástani Intézet mindenféle vitaminra és ásványi anyagokra vonatkozóan meghatározta azt az optimális mennyiségét, ami ahhoz kell, hogy szervezetünk ne szenvedjék hiányt. Ezeket az értékeket takarják az élelmiszerek csomagolásain olvasható RDA (Recommended Dietary Allowance) számok.

A semmivel össze nem hasonlítható ízű vérnarancs fogyasztása mindenesetre mindenkinek ajánlott.

Csibrányi Zoltán