Az EU szerint az cukornál 200-szor édesebb aszpartám nem veszélyes

2013. december 11. - 10:17 | Tech

Az aszpartám nevű, alacsony kalóriatartalmú italok és ételek édesítésére használt szer nem veszélyezteti az egészséget, ha a jelenleg ajánlott mennyiségben fogyasztják - olvasható az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedden kiadott nyilatkozatában.

Az aszpartám irányadó napi beviteli értéke 40 milligramm testsúlykilogrammonként, és nincs szükség ennek felülvizsgálatára - áll az Európai Unió élelmezésbiztonsági szervezetének közleményében.

Egy húsz kilogrammos kisgyermek másfél liter aszpartámos üdítőt ihat anélkül, hogy ezt a küszöböt átlépné - közölte Claude Lambré, a szakértői bizottság egyik alelnöke sajtótájékoztatóján.

Egy doboz diétás szénsavas üdítőital rendszerint mintegy 180 milligramm aszpartámot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egy 75 kilogramm súlyú felnőttnek napi több mint 16 doboz diétás üdítőt kellene elfogyasztania ahhoz, hogy túllépje az uniós küszöbértéket. (Az Egyesült Államokban valamivel magasabb, kilogrammonként 50 milligramm az ajánlott felső érték.)

Az aszpartámmal édesített üdítők, desszertek, rágógumik és fogyókúrás termékek gyártóival szemben évek óta bizalmatlanok a fogyasztók és a tudósok, az adalékanyag biztonságát megállapító, átfogó tanulmány azonban eloszlathatja a gyanakvást.

A szektort és mindenekelőtt az amerikai Coca-Colát képviselő Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) üdvözölte a döntést, "amely megerősíti negyven év több mint hatszáz tudományos munkájának következtetéseit".

A rendelkezésre álló kutatási adatok alapján az EFSA kizárhatónak tartja, hogy az aszpartám károsítaná a géneket és rákot okozna. A szakértők azt is megállapították, hogy a mesterséges édesítőszer nem okoz agyi és idegrendszeri károsodást, és nem befolyásolja sem a gyermekek, sem a felnőttek viselkedését vagy gondolkodási képességeit.

Az EFSA azt azonban elismerte, hogy az aszpartám egyik hatóanyaga, a fenilalanin fogyasztása a fenilketonuria (PKU) nevű örökletes, ritka anyagcsere-betegségben szenvedők számára szigorúan tilos. A kórt Európában a csecsemő születése után három nappal vett vérmintából diagnosztizálják.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szerint az aszpartám biztonságosságáról kiadott EFSA-nyilatkozat hozzájárulhat a kiegyensúlyozott, változatos étrend kialakításához. A szakemberek eddig is tisztában voltak azzal, hogy fogyasztása nem hoz az étrendbe semmi olyat, amely már ne lenne annak része - értékelte a friss EFSA-határozatot Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke.

Az aszpartám ugyanis két olyan aminosavból áll, amely számos fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható, így például a tejben is. Egy adag tejben nyolcszor több fenilalanin, és tizenháromszor több aszparaginsav van, mint egy csésze aszpartámmal édesített kávéban vagy teában - olvasható a dietetikusok közleményében.

A cukornál 200-szor édesebb aszpartám élelmiszeripari alkalmazását 1994 óta engedélyezik az Európai Unióban.

MTI/para