A légiközlekedés alapján előrelátható a járványok elterjedése

2013. december 13. - 07:06 | Tech

A légiközlekedés forgalmának növekedése miatt gyorsabban, de megjósolható matematikai minta alapján terjednek a járványok a világban.

A légiközlekedés alapján előrelátható a járványok elterjedése

Egy német-amerikai kutatócsoport a Science tudományos folyóiratban közölte eredményeit. Ezek szerint az utasok áramlása alapján nagyon pontosan megjósolható egy járvány terjedésének útja.

Korábban a betegségek terjedésének modelljét elsősorban két helység konkrét távolsága határozta meg. Ez azonban a mai fejlett légiközlekedési hálózat miatt nem számít - mondta el Dirk Brockmann, a berlini Humboldt Egyetem munkatársa.

A tudóscsapat abból a feltételezésből indul ki, hogy minél nagyobb egy repülőtér utasai között azok aránya, akik onnan egy bizonyos helyre utaznak, annál gyorsabban alakul ki a betegség abban a városban. Ez alapján számítják ki a kutatók az úgynevezett effektív távolságot.

Egy betegség ezért gyorsabban terjed át például Londonból New Yorkba, mint egy közelben fekvő brit kisvárosba. Sokkal többen utaznak ugyanis Londonból New Yorkba, mint például Aberdeenbe - magyarázta Brockmann.

Ha ismert egy járvány kirobbanásának helyszíne, az effektív távolság segítségével a kutatók kiszámíthatják, hogy nagy valószínűség szerint a Föld melyik részén jelentkezik elsőként a járvány. Sőt, fordított eset is lehetséges: a terjedési útvonalak ismeretében a teória segítségével megállapítható, honnan indult ki a járvány.

A kutatók elméletüket meglepően jó eredményekkel tesztelték az elmúlt évek járványai esetében. Az új modell a jövőben így segíthet abban, hogy a betegségek terjedéséről megbízható információkat szerezzenek a szakértők.

(MTI)