Nem is pusztítják él a kórokozókat az antibakteriális szappanok?

2013. december 18. - 09:09 | Tech

Az antibakteriális szappanok talán nem is tartják távol a kórokozókat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) szerint, több mint negyven év kutatásai után ugyanis nem találtak bizonyítékot arra, hogy a tisztálkodószerek antibakteriális vegyszerei megelőznék a baktériumok szaporodását.

A hatóság szakértői egyúttal bejelentették, a triklozán és a hasonló vegyületek használatának biztonságát most azoknak a friss kutatásoknak az áttekintésével vizsgálják meg, amelyek szerint ezek az anyagok befolyásolhatják a hormonműködést és elősegíthetik a gyógyszereknek ellenálló baktériumok elszaporodását.

A hétfőn nyilvánosságra hozott szabályozás tervezete szerint a hatóság előírja a gyártóknak, hogy bizonyítsák, antibakteriális szappanjaik és mosakodószereik biztonságosak és hatékonyabbak, mint a sima szappan és víz. Változtatni kell az összetételén vagy a címkézésén azoknak a termékeknek, amelyekről 2016-ig nem mutatják ki, hogy biztonságosak és hatékonyak, illetve ki kell vonni őket a forgalomból.

Sandra Kweder, az FDA gyógyszerközpontjának igazgató-helyettese elmondta: úgy véli, sok fogyasztó feltételezi, az antibakteriális termékekkel megóvja magát és családját a betegségektől, noha semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy ezek a készítmények jobban védenék az egészséget, mint a szappan és a víz.

A higiéniai termékeket előállító ipar szóvivője szerit ugyanakkor az FDA már "temérdek olyan adattal" rendelkezik, amelyek az antibakteriális mosakodószerek kedvező hatásait bizonyítják.

A szabályzat nem vonatkozik a kézfertőtlenítőkre, amelyek többsége nem antibakteriális vegyszert, hanem alkoholt tartalmaz.

A triklozán az Amerikában forgalomban lévő antibakteriális folyékony szappanok és mosakodószerek mintegy 75 százalékában megtalálható, az antibakteriális szappanoknak pedig több mint 93 százaléka tartalmaz trikolkarbant vagy triklozánt.

Ugyan a szabályozás csak a tisztálkodószerekre vonatkozik, az iparág ezen kívül is antibakteriális termékek ezreit állítja elő: konyhakéseket, gyermekjátékokat, cumit és fogrémet is. Az elmúlt két évtizedben a gyártók háztartási termékek ezreihez adtak triklozánt és egyéb tisztítószereket, hogy fertőtlenítő hatással ruházzák fel őket.

A triklozán biztonságát vizsgáló kutatások többségét állatokon végezték. Patkányoknál a vegyszer hatására változásokat tapasztaltak a tesztoszteron, az ösztrogén és a pajzsmirigy hormonjának működésében. Egyes tudósok úgy vélik, ezek a változások az embernél növelhetik a meddőség, a korai serdülés, sőt a rák kockázatát is, bár az FDA szakértői szerint az emberre nem feltétlenül vonatkoznak ezek az eredmények.

Más szakértők szerint a triklozán és a hozzá hasonló vegyszerek napi használta elősegíti az antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok elszaporodását.

Az Európai Unió 2010 márciusában betiltotta a triklozán használatát minden olyan termékben, amely élelmiszerrel érintkezik.

MTI/para