Űrsétára indultak a NASA űrhajósai

2013. december 22. - 10:18 | Tech

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrhajósai szombaton űrsétára indultak, hogy megjavítsák a Nemzetközi Űrállomás (ISS) meghibásodott hűtőrendszerét.

Űrsétára indultak a NASA űrhajósai

Az 53 éves Rick Mastracchio és a 44 éves Michael Hopkins amerikai űrhajósok a tervezett 6 óra 30 perc helyett gyorsabban végeztek: már 5 óra 29 perc elteltével visszamehettek az ISS zsilipkamrájába.

"Kiváló és igen gyors munka volt" – mondta a texasi Houstonban működő irányító központ egyik illetékese, amikor a két űrhajós a tervezettnél rövidebb idő alatt szerelte le a meghibásodott ammóniapumpa négy csővezetékét, illetve az elektromos vezetékeit.

A földi irányító központ munkatársai ezért arra kérték a két asztronautát, hogy kezdjék meg a hétfői második űrsétára tervezett munkákat. Az űrhajósok így nekiláttak a meghibásodott ammóniapumpa leemeléséhez.

A harmadik – karácsony napjára tervezett – űrsétára így várhatóan nem lesz szükség, mert Rick Mastracchio és Michael Hopkins várhatóan hétfőn be tudja fejezni az új ammóniapumpa beszerelését.

A szerelési munkákat a két űrhajós az ISS 15 méter hosszú robotkarja segítségével végezte el, amelyet belülről a műveleteket összehangoló japán Vakata Koicsi kezelt.

A 450 tonnás ISS hűtőrendszere 10 nappal ezelőtt hibásodott meg, azóta az egyik ammóniapumpa egyik szelepe nem működik rendeltetésszerűen. Az ügynökség illetékesei korábban megerősítették, hogy az űrállomás tevékenységében nem okoz problémát a meghibásodás, mivel a másik hűtőrendszer tökéletesen működik. A NASA mindazonáltal úgy döntött, nem kívánja hosszú ideig tartalék rendszer nélkül hagyni az állomást.

Az állomáson óvatosságból csökkentették azon berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú.

Mastracchiónak ez volt hetedik űrsétája, Hopkins első alkalommal lépett ki az űrbe szombaton. Mindkettejük szkafanderét "házilag" készített lélegeztető csövekkel és nedvszívó párnácskákkal szerelték fel, hogy megelőzzék a Luca Parmitano olasz űrhajóssal történt incidens megismétlődését. Az olasz asztronautának július 16-án meg kellett szakítania az ISS-en kívüli munkát, mivel víz szivárgott a sisakjába, és kis híján megfulladt. Parmitano csak amerikai űrhajóstársa, Chris Cassidy segítségével tudott visszatérni az űrállomás fedélzetére. Az eset után a NASA felfüggesztette az űrsétákat.

A jelenlegi javítás hatalmas vállalkozásnak számít, eddig csak egyszer kíséreltek meg hasonló pumpacserét, még 2010-ben. A két űrhajós, aki a korábbi munkálatokat elvégezte, jelenleg az irányító központból segíti az űrsétán lévő asztronautákat.

A 353 kilogramm súlyú pumpa körülbelül egy kétajtós hűtőszekrény méretével azonos, mérgező ammóniát tartalmazó csőhálózattal felszerelt ormótlan berendezés.

A december 11-én történt meghibásodás után a szakemberek sikertelenül próbálták a Földről helyrehozni a rendszert. Később másfajta szeleppel próbálták szabályozni a hőmérsékletet. Ez utóbbi eredményesebbnek bizonyult, a NASA múlt kedden mégis úgy döntött, hogy űrsétára van szükség a súlyos probléma megoldásához.

MTI/para

Címkék: NASA, űrhajósok