A Lenovo megvenné az IBM szerverüzletágának egy részét

2014. január 24. - 19:29 | Tech

A Lenovo 2,3 milliárd dollárért megvenné az IBM szerverüzletágának egy részét - derült ki csütörtökön a hongkongi tőzsdefelügyeletnek benyújtott iratokból. Az IBM nagyjából 2,07 milliárd dollárt kapna készpénzben, a fennmaradó részt pedig részvénykibocsátással fedezné a Lenovo.

A Lenovo megvenné az IBM szerverüzletágának egy részét

A megállapodás értelmében a Lenovóhoz kerülnének a System x, Blade Center, Flex System szerverek, a NeXtScale, iDataPlex rendszerek, az ezekhez tartozó szoftverek, hálózati eszközök és karbantartási szolgáltatások.

A megegyezés mindkét cég szempontjából előnyős. A szóban forgó, x86-os szerverüzlet viszonylag kis szelete az IBM portfóliójának, és a számítástechnikai cég ezután a sokkal jövedelmezőbb szoftverüzletágára és szolgáltatói üzletágára koncentrálhat.

A Lenovo számára az IBM-szerverüzletág érintett részének a megszerzése lehetőséget nyújt, hogy szélesítse tevékenységi körét. 2013-ban a Lenovo volt a világ legnagyobb asztali számítógép (PC) gyártója a legyártott számítógépek száma alapján, de az elmúlt években a PC-k és laptopok iránti kereslet folyamatosan csökkent.

Ugyanakkor nem teljesen biztos, hogy létrejön a két cég közti üzlet. Az eladásba bele kell egyeznie az Egyesült Államok felügyeleti szerveinek is. Elképelhető, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vizsgálatot indítanak egyes amerikai hatóságok, mert attól tartanak, hogy a kínai cég kényes információkra tesz szert az amerikai befektetésén keresztül.

A Lenovo már 2013 tavaszán is érdeklődött az IBM szerverportfoliójának egy része iránt, de akkor sikertelenek voltak a tárgyalások. Sajtóhírek szerint az elmúlt időszakban a Dell és a Fujitsu is tárgyalt az IBM-mel, mint esetleges vásárlók, de a cég végül a Lenovo mellett döntött.

MTI/para

Címkék: Lenovo, IBM