Terjed az elektromos cigaretta, visszaszorul a dohányzás

2014. február 27. - 20:01 | Tech

Az elektromos cigaretta elterjedésével visszaszorult a dohányzás Franciaországban, és a leszoktató gyógyszerekből is kevesebb fogyott 2013-ban - közölte csütörtökön a Kábítószerek és a Kábítószerfüggők Megfigyelő Intézete (OFDT).

Terjed az elektromos cigaretta, visszaszorul a dohányzás

A dohánytermékek 2013-as eladási adatait feldolgozó tanulmány szerint Franciaországban 8 és 9 millió közé tehető azok száma, akik már kipróbálták az elektromos cigarettát, közülük egymillióan használják mindennap.

Az elektromos cigaretta használata csökkenti a dohányzók átlagadagját és a folyamatos árnövekedés mellett ez is oka annak, hogy 2013-ban csökkent a dohánytermékek eladása - hangsúlyozta az intézet.

Idén először az eladott dohánytermékek mennyisége a 60 millió tonnás határ alá esett vissza, s a cigarettaeladás, amely a piac 80 százalékát adja, 7,6 százalékkal szorult vissza. A vágott dohány eladása viszont tovább növekedett, de sokkal kisebb mértékben, 2,6 százalékkal, mint az előző években.

A reprezentatív felmérés 2013-ban készült, 2052, 15 és 75 év közötti francia állampolgár megkérdezésével. A résztvevő franciáknak ugyanakkor csak egy százaléka állította azt, hogy az elektromos cigarettának köszönhetően szokott le a dohányzásról.

"Minden, ami csökkenti az elszívott cigaretták számát, jó hír" - mondta Bertrand Dautzenberg professzor, a francia dohányzási hivatal elnöke. A tüdőgyógyász szerint az elektromos cigarettát fel kellene venni a nikotinpótló eszközök közé.

Szakértők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy nem telt el elég idő ahhoz, hogy a módszer sikeressége pontosan megítélhető legyen, mivel az elektromos cigarettát használók háromnegyede kevesebb mint fél éve szívja a technikai újdonságot a felmérés szerint.

Miközben az elektromos cigaretta egyre jobban terjed, a dohányzásról leszoktató termékek eladása 2009 óta tavaly először csökkent, s tavaly tíz százalékkal kevesebb pácienst (2,1 millió) kezeltek az előző évhez képest (2,4 millió).

A dohányzók aránya összességében is csökkent, s a 30 százalék alá esett vissza, míg 2013-ben még 33,7 százalék volt az arányuk a társadalomban.

A trafikosok szerint ezeknek az adatoknak a hitelességét a feketekereskedelem kétségbe vonja: az utcán vagy az interneten vásárolt dohánytermékek aránya ugyanis a 2003-as három százalékról mostanra 24-25 százalékra növekedett.

(MTI)