Csigagyilkos féreg fenyegeti Európát

2014. március 4. - 19:59 | Tech

A kontinensen eddig ismeretlen laposféregfajt fedeztek fel a nyugat-franciaországi Caenben. Ha az egzotikus állat elterjed a természetben, az súlyosan veszélyeztethet egyes őshonos fajokat.

Csigagyilkos féreg fenyegeti Európát

Bizonyos, hogy amerre a Platydemus manokwari, vagyis az új-guineai laposféreg megtelepedik, ott minden csigát kipusztít maga körül - figyelmeztetett Jean-Louis Justine laposféreg-specialista, a párizsi Természettudományi Múzeum munkatársa – írja a Hír24.

Még rosszabb, hogy miután végzett a csigákkal, fölfal mindent, amit a földön talál és puha, mint például a földigiliszta - mondta el az AFP francia hírügynökség kérdésére a szakértő. Az ő kutatócsoportja azonosította Európában elsőként az új-guineai eredetű fajt. A nyolc tanulmányozott példányt a caeni botanikuskert egy üvegházában találták meg.

Az új-guineai féreg nagyon lapos, 5 centiméter hosszú, 5 milliméter széles, háta fekete, mint az érett olajbogyó, közepén világosabb csík fut végig. A hasi oldala is világos.

A kutatók, akik tanulmányukat kedden, a PeerJ biológiai szaklapban tették közzé, felhívták a figyelmet arra, mennyire sürgős a megelőzés, ugyanis a faj fenyegetést jelenthet a kontinens élővilágának sokszínűségére.

Hír24

Címkék: féreg