Alig kerülték el a Földet a pusztító napkitörések

2014. március 21. - 07:24 | Tech

Alig kerülték el a Földet a 2012-es pusztító napkitörések  - derült ki egy amerikai tanulmányból.

Alig kerülték el a Földet a pusztító napkitörések

A heves napkitörések hatalmas károkat okozhattak volna a elektromos hálózatokban és a műholdakban. A kitörések olyan erővel zavarhatták volna meg a bolygó mágneses mezejét, mint amekkora a 1859-es Carrington-esemény, a Földön valaha észlelt legnagyobb mágneses vihar intenzitása volt.

A Carrington-esemény annak idején távírórendszereket döntött romba szerte Amerikában - mondta Janet Luhmann, a Kaliforniai Egyetem kutatója.

"Ha elérik a Földet, valószínűleg olyan erősek lettek volna, mint az 1859-es, ám a mai technológiai környezetben hatásaik félelmetesek lettek volna" - olvasható a kutató közleményében.

Ha a 2012. július 23-i hatalmas napszél- és mágneses kitörések kilenc nappal korábban történtek volna, akkor közvetlenül a Földre irányulnak - mondta Luhmann.

A tudós szerint az elektromos transzformátorok lángokban törtek volna ki, ha a napkorona-kitörés mágneses tere elérte volna a Föld mágneses mezejét. A GPS-műholdakat is összezavarta volna.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Stereo A műholdja észlelte az eseményt - olvasható a Nature Communications című tudományos lapban közzétett tanulmányban.

Luhmann arról is szólt, hogy napkorona-kitörések naponta többször is előfordulhatnak a nap legaktívabb, 11 éves ciklusa idején, ám ezek a robbanások viszonylag kicsik a 2012-es és az 1859-es eseményekhez képest.

mti/para

Címkék: napkitörés