Politikai pályára lépett a népszerű fájlcserélő alapítója

2014. március 27. - 10:59 | Tech

Új pártot indított csütörtökön Új-Zélandon a Megaupload.com nevű, korábban nagyon népszerű fájlcserélő internetes oldal feltételes szabadlábon lévő alapítója a szeptemberi parlamenti választások közeledtével.

Politikai pályára lépett a népszerű fájlcserélő alapítója

Az Internetpárt a világháló és a technológia szabadságáért, a magánélet tiszteletben tartásáért és a politikai reformokért küzdő mozgalom - mutatta be tömörülését Kim Dotcom, eredeti nevén Kim Schmitz.

A német állampolgársággal rendelkező férfit az amerikai igazságszolgáltatás azzal vádolja, hogy törvénytelen módon - lopott filmek, televíziós műsorok és más tartalmak világhálón való megosztásával - tett szert 175 millió dolláros (közel 40 milliárd forintos) vagyonára.

A 40 éves Schmitzet 2012 januárjában az amerikai hatóságok kérésére vették őrizetbe az Új-Zéland északi részén fekvő Aucklandban, majd feltételesen szabadlábra helyezték. A férfi azóta küzd az amerikai hatóságoknak történő kiadatása ellen. Az ezzel kapcsolatos bírósági meghallgatást már több ízben elhalasztották, annak időpontját legutóbb július 7-ére tűzték ki.

A fényűző életmódjáról híres üzletember politikai színrelépését beárnyékolják a sajtóban róla megjelent információk, amelyek szerint nála van Adolf Hitler volt német náci vezető Mein Kampf című írásának egyik dedikált példánya. Kim Schmitz tagadta, hogy rokonszenvezne a náci ideológiával, és mint hangsúlyozta, a második világháborús időkből több más szimbolikus tárggyal is rendelkezik, így Winston Churchill volt brit kormányfő egyik szivartartója és egy hajdan Joszif Sztálin egykori szovjet diktátor tulajdonát képező toll is a birtokában van.

MTI/para

Címkék: Megaupload