A körülmények ritka egybeesése okozott zavart a Szojuz űrhajó missziójában

2014. március 28. - 10:44 | Tech

Bizonyos körülmények rendkívül ritka egybeesése okozta azt a zavart a Szojuz űrhajó programjában, amely miatt két nap késedelmet szenvedett az űreszköznek Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódása - közölték pénteken az orosz repülésirányítási központban az eset kivizsgálása után.

A körülmények ritka egybeesése okozott zavart a Szojuz űrhajó missziójában

Vlagyimir Szolovjov, a központ egyik illetékese úgy fogalmazott, hogy "a ballisztika, a fényárnyékhelyzet, egyes jeladók működése, a(z űrállomás elérésének) gyorsított üzemmód és egy nagyon csekély impulzus, kis fordulási szögek rendkívüli ritka egybeesése" okozott zavart a Szojuz működésében.

Szolovjov úgy fogalmazott, hogy ez nem is mondható igazán zavarnak, inkább egyfajta "orientációs bizonytalanságnak" lehetne nevezni. A repülésirányítási központ nem akart kockáztatni, ezért döntött úgy, hogy átvált a hatórás helyett a hosszabb dokkolási műveletre - tette hozzá.

A Szojuz TMA-12M űrhajó közép-európai idő szerint szerda éjfél után bocsátották fel a Bajkonurból, és hat órára rá, a néhány hónapja alkalmazott gyorsdokkolással kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, de az űrhajó iránymeghatározó rendszerében támadt zavar miatt a korábban használt, kétnapos üzemmódban történt a dokkolás. Az űrhajó végül péntekre virradóra kötött ki az űrállomásnál.

Szolovjov magyarázata szerint a gyorsdokkolási üzemmódnál, amely az űrbéli és földi műszerek rendkívül pontos működését feltételezi, a szakembereknek csak néhány, 3-5 percnyi időrésük van arra, hogy egy esetleges szokatlan helyzetet megértsenek.

Adott esetben az történt, hogy "apró zavar" támadt a iránymeghatározó rendszerben, a földi irányító központhoz egy nagyon rövid ideig nem érkeztek be a szükséges adatok a Szojuz pályájáról. Lehetett volna próbálkozni a helyzet javításával, de Szolovjov szerint amikor pilóták vannak az űrhajóban, a megbízhatóság és a biztonság a fő szempont. Az irányító központ ezért úgy döntött, hogy inkább két nappal elhalasztja a dokkolást, hogy legyen idő átgondolni a történteket.

Szolovjov szerint a pénteki dokkolás már rendben, automata üzemmódban zajlott, semmi kifogás nem volt sem az űrhajósok, sem a földi irányítók munkájával kapcsolatosan, és a fedélzeti számítógép is jól működött.

Szolovjov szerint az űrhajók a továbbiakban is gyors, hatórás üzemmódban fognak dokkolni az ISS-hez, a számítógépes vezérlőprogram cseréjére sincs szükség, de nem kizárt, hogy bizonyos változtatásokat eszközölnek rajta a hasonló, valószínűtlen helyzetek kezelésére.

(MTI)

Címkék: űrutazás, űrhajó, Szojuz