Tudósok 21 különböző érzelmet tükröző arckifejezést azonosítottak

2014. április 1. - 12:53 | Tech

Huszonegy különböző érzelmet tükröző arckifejezést azonosítottak amerikai tudósok, aki az érzelmek születését akarják nyomon követni az emberi agyban.

Tudósok 21 különböző érzelmet tükröző arckifejezést azonosítottak

A kutatók évszázadokon keresztül meglehetősen kevés, hat érzelmet figyeltek meg az arcon: a boldogság, a meglepetés, a szomorúság, a harag, az undor és a félelem kifejezését. Munkánk azt sugallja, hogy legalább 21 érzelem érhető tetten az arcon, és elképzelhető további érzelmi kategóriák azonosítása is - mondta hétfőn Aleix Martinez, az Ohiói Állami Egyetem tudósa.

Martinez két doktoráló tanítványával úgy bővítette az arckifejezések tárházát, hogy a hat alapkifejezést egymással kombinálva olyan "összetett arckifejezéseket" alkottak, mint a "boldog meglepett" vagy a "félve undorodó". A Proceedings of the National Academy of Sciences amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írták: az ember az érzelmek sokkal szélesebb skálájának egyedien azonosítható kifejezésére lehet képes az arcával, mint azt korábban gondolták.

A kutatásba 230 önkéntes diákot vontak be, 130 nőt és 100 férfit. A résztvevőknek szóbeli utasítás nyomán kellett arcukkal kifejezni a hallottakat, mint például: "éppen most kaptál egy nagyszerű, váratlan hírt" vagy "rémes szagot érzel".

Az arckifejezésekről fotót készítettek, az összegyűlt ötezer felvételen pedig aprólékos munkával feltérképezték a megmozduló arcizmokat, így a szájak sarkát vagy a szemöldök szélét. Ahhoz, hogy megállapíthassák, vajon egyedi és más kifejezésektől elkülöníthető-e egy-egy arckifejezés, a testnyelv elemzését segítő eszközt, az arcmozgást leképező kódrendszert (FACS) használták, amely meghatározza, hogy az egyes érzelmek kifejezése közben mely arcizomcsoportok mozognak. A FACS-elemzés alapján 21 kifejezésnél tudtak azonosítani egyedi arcizom-kombinációt, amely minden más arckifejezéstől különbözött.

A boldogság kifejezése szinte univerzális: az esetek 99 százalékában a kutatás résztvevői úgy fejezték ki, hogy felhúzták az orcáikat és mosolyra húzták a szájukat. A meglepetést szintén egyszerű volt tetten érni: 92 százalékban tágra nyílt szemek, kinyíló száj jelezte.

A "boldog meglepett" kombinációban az esetek 93 százalékában megjelentek mindkét érzelem jellemzői: tágra nyílt szem, a felderült orca, a nyitott, mosolyra húzott száj.

Martinezék tanulmánya kimutatta, hogy kognitív rendszerünk legalább 21 érzelmi kategóriát használ gondolataink feldolgozására, a belső és a külső impulzusok értelmezésére. A tudós úgy vélte, ez a kutatás elősegítheti a kóros pszichés esetek megértését is, felhasználható például a poszttraumás stressz-szindróma (PTSD) kezelésében.

mti/para