Ötvenedik születésnapját ünnepli a Ford Mustang

2014. április 16. - 17:31 | Tech

Ötven évvel ezelőtt, 1964. április 17-én mutatta be a Ford Motor Company ezidáig egyik legsikeresebb modelljét, a Mustangot, a gyártó ebből az alkalomból az Empire State Buliding 86. emeltére viszi az új, limitált szériát.

Ötvenedik születésnapját ünnepli a Ford Mustang

A Ford 1964 darabot készít az ünnepi modellből, amelyeket fehér, vagy kék színben lehet megrendelni kézi, vagy automata váltóval. A többi Mustangtól a szellőzőrács, az ablakok és a hátsó lámpák körüli króm keret fogja megkülönböztetni.

A modellt - amelynek árát a Ford egyelőre nem közölte - a héten kezdődő New york-i autókiállításon mutatják be.

A Mustang jelenleg az ötödik generációnál tart, ez idő alatt új kategóriát teremtett az amerikai autóiparban. Nevének eredetéről két legenda is létezik: az egyik szerint Robert J. Eggert, a Ford egyik menedzsere javasolta, miután lótenyésztőként a feleségétől egy "Mustang" című könyvet kapott ajándékba. A másik verzió szerint a nevet John Najjar stylist javasolta, aki rajongója volt a North American Aviation P-51 Mustang vadászgépnek.

A terveket Lee Iacocca és Donald N. Frey vezetésével rekordidő, 18 hónap alatt készítették el. A legújabb, hatodik széria 2014 novembertől kerül a szalonokba.

mti/para

Címkék: autó, évforduló