Elhunyt John Houbolt, a Hold-missziók egyik kulcsfontosságú mérnöke

2014. április 22. - 12:33 | Tech

Elhunyt John Houbolt mérnök, aki ötleteivel jelentősen elősegítette a Holdon való leszállást.

Elhunyt John Houbolt, a Hold-missziók egyik kulcsfontosságú mérnöke

Az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA) a hét végén közölte a hírt, amely szerint a 95 éves Houbolt az elmúlt héten hunyt el az amerikai Maine államban lévő Scarborough egyik szociális otthonában.

Bár sokan egy lapon említik Werner von Braunnal, az űrutazás egyik zsenijével, Houbolt neve mégis szinte csak a szakértők számára ismert.

Amikor a hatvanas évek elején megkezdődött a Hold-misszió tervének kidolgozása, a mérnök állt elő azzal az ötlettel, hogy az űrhajósok saját járművel landoljanak a Holdon.

A legtöbb szakértő ezt túl bonyolultnak találta: az Apolló űrhajónak ehhez egy kapszulát kellett magával vinnie, amelynek képesnek kellett lennie az önálló landolásra és önálló indulásra is. Végül találkoznia kellett a leszállóegységnek és az Apollónak. Houbolt megoldása azonban végül eredményesnek mutatkozott: a kigondolt manőver több alkalommal is kifogástalanul működött.

"Houbolt jelentősen hozzájárult a sikerhez. Bár nevét alig ismerték, tele volt ötletekkel és bátorsággal. Ötletei tették lehetővé, hogy emberek jussanak el a Holdra, és onnan haza is térhessenek" - fogalmazott a NASA.

mti/para