Ez a lény gyorsabb, mint egy utasszállító repülő

2014. május 3. - 08:48 | Tech

Mindössze akkora, mint egy szezámmag, és egy másodperc alatt saját testhossza 322-szeresével megegyező távot tesz meg.

Ez a lény gyorsabb, mint egy utasszállító repülő

A Paratarsotomus macropalpis egy atka, és bár az atkák között meglehetősen nagy, önmagában nevezhetjük akár apróságnak is. Csakhogy most szakítanunk kellene azzal, hogy a világot saját szemszögünkből, saját méreteinket figyelembe véve értékeljük.

Ha így teszünk kiderül, hogy ez a Dél-Kaliforniában honos kis ízeltlábú „méretarányosan" a világ leggyorsabb szárazföldi állata. Amit eddig annak hittünk, a gepárd ugyan emberi léptékben elképesztő, akár 100 km/óra feletti sebességre is képes, ám másodpercenként „csupán" 16 gepárdnyit halad előre.

Nagyságrendekkel gyorsabb az ausztrál tigrisbogár, amely másodpercenként saját testhosszának megfelelő távolság 171-szeresét teszi meg. ezzel mindaddig ő volt a csúcstartó, amíg az atkát nem kezdték el komolyabban vizsgálni. Merthogy az új bajnok több mint kétszer gyorsabb, 322 testhosszt tesz meg egy másodperc alatt.

Ha ember méretűre nagyítanánk, a sebessége túllépné a 2100 kilométer/órát. Ezzel a tempóval a futó mindössze 20 óra alatt megkerülhetné a Földet az Egyenlítő mentén. A pöttöm állat a sebesség mellett tud még valamit: a számtalan élőlény számára életveszélyes, 60 Celsius-fokos hőmérsékleten is kiválóan érzi magát.

Hír24

Címkék: rovar, gyorsaság