Rangos tudományos elismerést kapott a dunaszerdahelyi kutatómérnök

2014. május 6. - 13:31 | Tech

A határon túli magyar tudományosság tavalyi eredményeit ismertették hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 185. közgyűléséhez kapcsolódó külső tagok fórumán, amelyen Pálinkás József, a tudós társaság leköszönő elnöke díjakat adott át.

Rangos tudományos elismerést kapott a dunaszerdahelyi kutatómérnök

A fórumon megjelent külhoni magyar tudósokat köszöntő beszédében Pálinkás József felidézte, hogy 2009-ben az intézmény közfeladatává tették a határon túli magyar tudományosság támogatását. Mindezt hatékonyan működtetett ösztöndíjrendszerek révén igyekeznek megvalósítani és céljuk, hogy nemzetközileg is jelentős témákban valódi tudományos sikerek elérésére nyissanak minél több lehetőséget.

Az MTA leköszönő elnöke elmondta, hogy csökkentették a határon túli programok és támogatási keretek adminisztrációjára fordított költségeket, hogy minél több forrás jusson a tényleges kutatásokra. Ezen felül megújították a határon túli magyar tudományosság program szakmai testületeit és kialakították a programokban részt vevő bizottságok, kuratóriumok egységes rendszerét.

A fórumon felszólalt Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága (MTK EB) elnöke is. Elmondta, hogy az MTA köztestületében a külső tagok létszáma 2013-ban 1770-re gyarapodott, közülük 67 fő a Kárpát-medencéből jelentkezett. Hozzátette: 2013-ban 18 új külső tagot is választott az Akadémia, egyebek mellett az Egyesült Államokból, a Kárpát-medencéből és Ausztráliából. A fórumon szó esett továbbá a Domus pályázati rendszer eredményeiről.

Dunaszerdahelyi kutatómérnök kapta a Fiatal Kutatói Díjat

Az eseményen adták át az Arany János-díjakat és -érmeket. A Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága által odaítélt Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díjat Berényi János, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnöke, sikeres növénynemesítő, egyetemi oktató kapta, míg a Fiatal Kutatói Díjat Takács Gergely dunaszerdahelyi irányításelméleti kutatómérnök vehette át.

Takács Gergely Dunaszerdahelyen született 1982-ben.Tanulmányait a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán folytatta angol nyelven, itt szerezte meg 2006-ban kitüntetéssel mérnöki diplomáját, majd 2009-ben doktori fokozatát mechatronika szakon irányításelméletből. Kutatási területe az irányításelmélet, az aktív vibrációcsillapítás, az optimális irányítás, az intelligens anyagok. Úttörő eredményeket ért el a mechatronikai rendszerek adaptív és prediktív algoritmusokkal történő aktív rezgéscsillapítása területén. A Magyar Tudományos Akadémia 2011-ben külső köztestülete tagjává fogadta.

Komzsík Attilát Arany János-érmével jutalmazták

Arany János-érmet Guttman András, több külhoni és hazai egyetem professzora, Komzsík Attila, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok karának dékánja, Lázok Klára a marosvásárhelyi Teleki Téka - mai nevén Teleki-Bolyai Könyvtár - főkönyvtárosa, Ranogajec-Komor Mária Budapesten született kutató-vegyész, Talpas János mérnök, turisztikai szakember, valamint Vánky Kálmán biológus és orvos, az üszöggombák világelső és világhírű kutatója kapott.

Fotó: MTIFotó: MTI

Az Arany János-életműdíjat Göncz Lajos vajdasági pszichológus, az Újvidéki Egyetem professzora az MTA-közgyűlés keretében vette át.

(MTI)