Az űrutazás árt az egészségnek!

2014. május 9. - 13:07 | Tech

Az űrutazás legyengíti a szervezetet, megbetegít és depressziót okoz. Erre jutott a BBC, amelynek cikkében több szakértő is megszólal - írja a Hír24.

Az űrutazás árt az egészségnek!

Az űr nem az a környezet,amelynek túlélésére az emberi evolúció képessé tett minket - összegezhető Kevin Fong véleménye, aki University College London egyik speciális - a nagy magasságok, a világűr és az extrém környezet orvosi problémáival foglalkozó - kutatórészlegének alapítója.

Az űrutazás számos kellemetlen és rossz dologgal jár

A rakétával való indulás után 10 másodperccel az űrhajósok elájulhatnak, miután a nehézségi gyorsulás négyszeresét kell elviselniük, vagyis súlyuk hirtelen négyszeresére növekedhet. A vér a lábakba tolul ilyenkor, így az agynak pótlólagos vérre van szüksége az öntudat megőrzéséhez.

Az űrhajó indítása után 10 perccel többnyire hányinger fogja el az űrhajósokat. Fong szerint ez a belső fülben lévő érzékeny egyensúlyszerv miatt van így. Ez a szervünk a gravitáció hiányára reagál. Így a pilóták fontos vezetési készségeit is rontja az egyensúlyzavar. Különösen a mozgó tárgyak érzékelése válik nehézzé ilyenkor.

Kilövés után két nappal újabb problémák merülhetnek fel: egyszerűen megdagadhat a fejünk. Olyan ez az érzés, mint amikor a bokánk dagad meg egy hosszú repülőúton. A gravitáció hiánya miatt a folyadékok felgyűlhetnek a fejünkben, mert olyasmit élhetünk át, mintha fejen állnánk.

Újabb kutatások szerint az űrrepülés károsan hathat a látásunkra is. MRI-szkennerrel végzett vizsgálatok szerint a Texasi Egyetem munkatársai úgy találták, hogy az űrhajósok kétharmadánál elváltozások léptek fel.

Hír24

Címkék: űrutazás, űrhajósok