Kukacokkal etetetnék a kínai űrhajósokat

2014. május 24. - 11:14 | Tech

A lisztbogár proteinben gazdag lárvája lehet a jövő asztronautáinak legfőbb élelme a hosszú ideig tartó küldetések alatt. Legalábbis ezt tervezik Kínában, ahol egy kísérletben be is bizonyították, hogy három ember három hónapon át képes „kukacdiétán” élni.

Kukacokkal etetetnék a kínai űrhajósokat

A kukacok – vagy, hogy csak egy még étvágygerjesztőbb szót használjunk - a pondrók „elsőre gusztustalannak tűnhetnek, pedig valójában a legtisztább és legegészségesebb élelmiszerforrásnak számítanak” – mondta el a kínai kísérletben részt vett egyik kutató a South China Morning Post című hongkongi lapnak. Hu Dawei elmondása szerint az önként jelentkezett kísérleti alanyok az elején kissé nehezen szánták rá magukat a lárvák fogyasztására, de végül mind boldognak és egészségesnek tűntek.

A kísérletben három embere – egy férfi és két nő – vett részt, akik 105 napon át éltek egy 160 négyzetméteres, teljesen lezárt laboratóriumban, ahol saját maguknak termelték ki az ételt. Ami nem volt más, mint a lisztkukac, a közönséges lisztbogár lárvája, valamint zöldségek. A kutatók elmondása szerint a lisztkukac több mint 76 százaléka protein, és több tucatnyit kellett egy embernek megennie, hogy meglegyen a szükséges tápanyagbevitel. A kukacokat különböző szószokkal próbálták minél élvezetesebbé tenni, több receptet is kipróbálva.

A kínai kutatók most azt tervezik, hogy egy újabb kamrával bővítik ki a jelenleg három helyiségből álló, teljesen lezárt laboratóriumot, hogy kipróbálják, négy önkéntes is el tudja-e teljesen látni magát, kukacokkal és zöldségekkel. Ha minden jól megy, pár éven belül a kínai űrhajósok már nyugodtan tudnak hosszabb űrutazásokat végrehajtani, lisztkukacokon élve.

Hír24

Címkék: űrhajós, kukacok