Öngyógyító módszerrrel fogják kezelni a rossz fogat

2014. június 18. - 13:57 | Tech

Az új, állítólag teljesen fájdalommentes módszer akár már néhány év múlva meghódíthatja a rendelőket - írja a Hír24.

Nincs fájdalom, se fúrás, se injekció, se tömés: el tudja képzelni azt a fogorvosi rendelőt, ahol így kezelik a lyukas fogát? Nem? Pedig néhány év múlva ez, a most forradalminak tűnő, új módszer lehet majd a bevett eljárás, amit lyukas fogak esetén alkalmaznak majd.

Miről is van szó? A londoni King's College kutatói által kifejlesztett, öngyógyító módszerről, amely ellentétben a most megszokott injekció-fúrás-tömés kombináció helyett, árammal gyorsított ásványpótlással (EAER) gyógyítaná a fogszuvasodást és a fájdalmat.

Miért is jó ez? Nos, a szakemberek szerint a hagyományos tömés valójában nem megoldás. Nigel Pitts szerint azért nem, mert amikor töméssel kezelik a sérült fogat, elindul egy fúrás-újratömés ciklus, aminek sosem lesz vége. „Mindannyian tudjuk, hogy a tömés végül sosem lesz végleges megoldás" - mondta el a szakember, majd hozzátette, az árammal gyorsított árampótlás ezzel szemben a fogak regenerálódását segíti elő.

Hogy működik? Az EAER eljárás felgyorsítja a szuvas fog kalcium- és foszfátfelvételét. Az eljárás során túl azon, hogy megjavítják a sérült fogzománcot, a szakemberek gyengeáram segítségével képesek úgy irányítani az ásványokat, hogy azok a sérült helyre kerüljenek.

Hír24

Címkék: fogorvos