SZENZÁCIÓ: Egy köpésre van tőlünk a lakható szuperföld!

Újabb Föld-típusú bolygót fedezett fel egy nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport. A lakhatónak tűnő planéta alig tizenhat fényévre található a Földtől, így szinte a szomszédban van – írja az Origo.

SZENZÁCIÓ: Egy köpésre van tőlünk a lakható szuperföld!

Az új bolygó a Gliese 832 nevű csillag lakhatósági zónájában kering, ami elméletben lehetővé teszi a folyékony víz jelenlétét az égitesten. A planéta ráadásul mindössze tizenhat fényévre található a Földtől, így az egyik legközelebbi földszerű bolygónak számít.

A Gliese 832c nevű szuperföld tömege ötszöröse a Földének, és 36 nap alatt kerüli meg a központi csillagát. A rendkívüli közelség ellenére a bolygó ugyanakkora energiát kap csillagától, mint a Föld a Naptól. Ennek oka az, hogy a Gliese 832 egy haloványabb és hűvösebb vörös törpe. A  Gliese 832c-t a harmadik legföldszerűbb bolygónak gondolják a kutatók, Föld-hasonlósági indexe (ESI) 0.81. A dobogón egyedül a Kepler-62e (0.83-as ESI) és a Gliese 667Cc (0.84-es ESI) előzi meg.

A jelenlegi adatok alapján nem lehet egyértelműen megmondani, hogy a  Gliese 832c-n tapasztalható viszonyok mennyire hasonlítanak a földi körülményekhez.

A most felfedezett bolygó csak az egyike azon két égitestnek, amelyet a Gliese 832 körül találtak. A másik egy Jupiterhez hasonló gázóriás (Gliese 832b), amely annyira távol esik a központi csillagától, hogy kilenc év alatt kerüli csak meg. Az új eredményt a csillagászok a The Astrophysical Journal című szaklapban publikálták.

Így számolják, mennyire hasonlít egy bolygó a Földhöz

A Föld-hasonlósági index nulla és egy közötti szám, amely egy adott exobolygónál azt jellemzi, mennyire hasonlít az adott égitest a mi planétánkra. Ha az érték nulla, a miénktől nagyon eltérő égitestről van szó, ha pedig 1, akkor a Föld ikertestvéréről beszélünk. A két szélső érték között az ESI tetszőleges nagyságú lehet

Az ESI több tényezőből áll össze: ilyen az átmérő, a felszíni hőmérséklet, a légkör összetétele, a bolygó átlagos sűrűsége, a szökési sebesség. A kutatók becslése alapján 0,8 felett már Föld-típusú bolygónak számít a vizsgált égitest – vagyis olyan kőzetobjektumról van szó, amelyet jelentős légkör övez, és a rajta uralkodó viszonyok kedveznek a fejlett életformák kialakulásának (pl. Föld).

Origo