3D-ben nyomtatott szövegfelolvasót fejlesztettek ki vakoknak

2014. július 14. - 12:59 | Tech

A MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói kifejlesztettek egy új technológiát, amely lehetővé teszi a vak és gyengénlátó emberek számára, hogy bármilyen nyomtatott szöveget el tudjanak olvasni braille használata nélkül - adta hírül a Hír24.

A FingerReader (ujj olvasó) egy 3D-s nyomtatással készült, gyűrűre szerelt kis kamera, ami rezeg, ha használója letér a sorról. A feltalálók szerint ugyan sok optikai karakterfelismerő eszköz létezik a világon, de ez az egyetlen olyan hordozható eszköz, ami lehetővé teszi a vak és gyengénlátó felhasználók számára, hogy a mutatóujjuk segítségével olvassanak el egy étlapot, névjegykártyát, vagy akár könyvet is. Két fontos kitétel van, hogy a betűk ne legyenek kisebbek 12 fontnál, valamint hogy az eszköz csatlakoztatva legyen okostelefonhoz vagy laptophoz, mert a készülékben nincsen beépített hangszóró.

A közel három éve fejlesztett eszközből egyelőre csak prototípus van (ez jól látszik, egyelőre kissé összetákolt hatású a szerkezet) de a kutatók bíznak abban, hogy hamarosan felkarolja őket egy befektető és elkezdhetik a tömeggyártást.

Hír24

Címkék: 3D, vakok