Rátaláltak az űrben a párzó gekkókra

2014. július 29. - 15:51 | Tech

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz újra tud kommunikálni a Photon-M4 műholddal, melynek fedélzetén kísérleti célokból növények, rovarok és gekkók utaznak, ám néhány Föld körüli kör után megszakadt a kapcsolat a földi irányítás és a jármű között - írja a Hír24.

Rátaláltak az űrben a párzó gekkókra

A kísérletekkel az igen kis gravitáció (mikrogravitáció) hatásait kívánták megvizsgálni, a gekkók esetében azt, hogy miként befolyásolják a körülmények a párzási szokásaikat - adta hírül a Wired online magazin. A szatellittel a Roszkozmosz tájékoztatása szerint szombaton sikerült újra felvenni a kapcsolatot, és visszanyerték az irányítást a műhold felett.

Remélik, a tudósoknak sikerül elvégezni a tervezett kutatást, melynek egyik fő célja az, hogy megfigyeljék, hogy szaporodnak a gekkók az űrben. A négy nőstény és egyetlen hím gyíkot különleges, kamerákkal körülvett tartályban helyezték el. Azt szeretnék megtudni, hogy a csekély gravitáció befolyásolja-e a termékenységüket, illetve tojásaik szerkezetét és egészségét.

A Roszkozmosz most azt vizsgálja, hogy megpróbálják-e az űrjárművet az eredeti terveknek megfelelően a Földtől távolabbi pályára küldeni. Az űrügynökségnek vannak feltevései arról, miért szakadt meg a kapcsolat a Photon-M4-gyel: az egyik szerint mechanikai hiba keletkezhetett, a másik szerint űrszemét okozott kárt a szatellitben. A választ akkor kapják meg, ha a műhold visszahull majd a Föld felszínére.

Hír24

Címkék: világűr, gekkó