Áremelkedést hozhat az iPhone 6 a többi telefonnál

2014. augusztus 3. - 12:57 | Tech

Az iPhone 6 megjelenésének egyik kellemetlen következménye lehet némi áremelkedés az amúgy sem olcsó, konkurens modelleknél.

Áremelkedést hozhat az iPhone 6 a többi telefonnál

A legutóbbi híresztelések szerint rekordmennyiségű, 70-80 milliós megrendelés érkezett már az iPhone 6-ra. Nem véletlen, hogy a gyártók plusz munkaerő felvételével, sőt robotok bevetésével próbálják állni a rohamot.

Ennek viszont egy kellemetlen következménye is lehet, legalábbis a kínai szaksajtó 5-10 százalékos áremelkedést vár a versenyképes modelleknél. Az ok kézenfekvő: gyakran közösek a gyártók, és ha több futószalagot kell beállítani az iPhone 6-ra, akkor az egyéb modellek termelékenysége csökkenni fog. Márpedig a Foxconnál nemcsak iPhone-t gyártanak, hanem a Microsoftnak, a Sonynak, a BlackBerrynek és a Motorolának is készítenek eszközöket, hogy csak néhány nevet említsünk.

Ha viszont a kínálat – kénytelen-kelletlen – csökken, a kereslet meg változatlan marad, az áremelkedéshez vezethet. Mindennek fényében érthető az Apple döntése az említett hihetetlen mennyiség megrendeléséről, ez ugyanis csökkentheti az adott negyedévben várható egyéb, versenyképes modellek kínálatát.

Ilyenek pedig lesznek, hiszen várhatóan az idő tájt jelenik meg a Sony Xperia Z3, a BlackBerry Passport és a Samsung Galaxy Alpha.


(HVG)