Kereskedelmi űrrepülőteret építenek Texasban

2014. augusztus 5. - 09:51 | Tech

Texas állam és a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat bejelentették hétfőn, hogy Texas legdélibb csücskében megépítik a SpaceX első kereskedelmi űrrepülőterét.

A rakétaindító állomás, amelyet a tervek szerint 85 millió dolláros költségvetésből hoznak létre a Brownsville-től keletre található Boca Chica Beachnél, kereskedelmi műholdak felbocsátására szolgál majd.

Rick Perry kormányzó hivatala nyilatkozatban tudatta, hogy az építkezést 2,3 millió dollárral támogatják az állam vállalkozási alapjából. További 13 millió dollárt a szükséges infrastruktúra megteremtésére fordítanak majd.

A kaliforniai központú SpaceX várhatóan 300 új munkahelyet teremt a Mexikóval szomszédos új űrrepülőtéren, ahonnan évi 12 felbocsátást terveznek végrehajtani. Elon Musk elnök-vezérigazgató nyilatkozata szerint a létesítmény vonzó turistacélponttá válhat, diákokat inspirálhat és további megrendeléseket biztosít majd a SpaceX beszállítóinak.

A Nemzetközi Űrállomásra teherűrhajókat indító SpaceX olcsónak számító felbocsátásaival kemény konkurenciát jelent más rakétagyártóknak. Két francia rakétagyártó cég, az Airbus és a Safran júniusban kötött megállapodást annak érdekében, hogy az európai kereskedelmi űrtechnológiai ipar versenyképes maradjon a kisebb és olcsóbb rakétákat gyártó amerikai vetélytárssal szemben.

Az eddig csak személyzet nélküli űrhajót gyártó SpaceX egyébként idén májusban mutatta be első olyan űrkapszuláját, a Dragon V2-t, amelyet már űrhajós vezethet, hét embert is el tud szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, és többször is használható, ha minden földet éréskor ép marad.

mti/para