Az orvvadászok irthatják ki az afrikai elefántokat

2014. augusztus 19. - 09:37 | Tech

2010 óta átlagosan évi két százalékkal csökken az ormányosok száma, az orvvadászat a faj létét fenyegeti - állapították meg amerikai kutatók az illegális vadászat első, regionális és a kontinens egészére egyszerre kiterjedő vizsgálatában - írja a Hír24.

Az orvvadászok irthatják ki az afrikai elefántokat

A Coloradói Állami Egyetem George Wittemyer vezette kutatócsoportja egész Afrikában számba vette az elefántállománnyal kapcsolatos adatokat és azt, hogy milyen okok játszottak közre az elhullott példányok pusztulásában.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői egybevetették a helyi adatokat a régiókon átívelőkkel, és megvizsgálták többek közt a kenyai Samburu Nemzeti Parkban talált elefánttetemeket, hogy megbecsüljék, hány példány pusztult el természetes okokból és hány orvvadászok által. Ezeket az adatokat aztán a teljes afrikai populációra vonatkoztatva használták fel.

Míg 1998 és 2008 között az afrikai elefántok átlagosan 0,6 százalékát ölték meg az orvvadászok, azóta ez a szám jelentősen emelkedett. A számítások szerint a csúcsot 2011-ben érte el az illegális vadpusztítás, ekkor az elefántok nyolc százalékával végeztek, ami körülbelül 40 ezer állatot jelent.

A kenyai Samburu Nemzeti Parkban a 2009 és 2012 közötti négy évben az elefántok majdnem 21 százalékát ölték meg - írták a kutatók, akik szerint különösen Afrika középső és keleti részeit sújtja az orvvadászat.

Hír24