Valóban kihalhatnak a férfiak?

2014. október 11. - 14:04 | Tech

A klímaváltozás hatására egyre kevesebb fiú születik, és körükben magasabb a magzati halálozás is.

Egyes állatoknál, különösen a hüllőknél ismert, hogy a környezet hőmérséklete befolyásolja a születendő, még a tojásban fejlődő utódok nemét. A nílusi krokodil esetében például 30 Celsius-fokos költési hőmérséklet alatt kizárólag nőstények, 33,9 fok felett pedig csak hímek bújnak elő a fészekből. Embereknél a gyermek nemét a gének határozzák meg, bár ismert, hogy a trópusi régiókban több lány születik, mint a pólusokhoz közelebb.

A japán Misao Fukuda kutatásai azt látszanak alátámasztani, hogy a hőmérséklet valóban befolyásolja az emberi faj nemi arányait is, bár cseppet sem olyan szélsőségesen, mint például a krokodiloknál. Csaknem fél évszázada, 1968-ban Japánban egy lány születésére átlag 1,07 fiú jutott, ez a szám 2012-re 1,05-re csökkent. Ugyanebben az időszakban a spontán vetélést tekintve a fiúk 1,3-as aránya 2-re nőtt a lányokkal szemben.

A trend egyértelmű, az okokat kutatva a tudósok hőmérsékleti értékekkel vetették össze az adatokat. Az ország extrém forró nyarat élt meg 2010-ben, 2011-ben pedig kegyetlenül hideg volt a tél. Mindkét esetben emelkedett a vetélések száma, később pedig arányaiban kevesebb fiú született.

Mindezek alapján úgy tűnik, a fiú magzatok sokkal érzékenyebbek a külső tényezőkre, így az éghajlatváltozás következményeire még egy olyan magas technikai szinten álló országban is, mint Japán. Félnivalónk azonban nincs, a nemek arányának eltolódása olyan kicsi, hogy nem veszélyezteti fajunk túlélését - ellentétben a hüllőkkel. Arra Misao Fukuda felhívja a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás következtében a jövőben több lehet a vetélés.

Hír24

Címkék: férfiak, kihalás, genetika