Itt az ősz, támadnak a katicák: rovarok hada lepheti el otthonunkat!

2014. október 17. - 13:24 | Tech

Ősz lévén rovarok tömegei keresnek menedéket a lakásokban. Vannak köztük "veszélyesek", ellenük megengedett, sőt javasolt az erőszak. Mások inkább csak sajnálatra méltók. És nem minden katica aranyos.

Itt az ősz, támadnak a katicák: rovarok hada lepheti el otthonunkat!

Az enyhe őszi időt nemcsak mi, emberek használjuk ki az utolsó percig, hanem a rovarvilág tagjai is. Hihetetlenül aktívak ilyenkor, legyek, darazsak, poloskák és főleg katicák hadai törnek be a lakásokba téli búvóhelyet keresve. A természetben fakéreg alatt, különböző repedésekben keresnek fagymentes menedéket, a településeken pedig otthonaink várják őket tárt kapukkal. Pedig sokuk számára végzetes ez a téli vendégeskedés.

A kóválygó darázs is veszélyes

A legyek ablak előtti szerencsétlenkedése ezekben a hetekben tartalommal tölti meg a kóvályog, mint az őszi légy hasonlatot. Nem csupán a "megszokott" házi légy, hanem tucatnyi faj repül be a lakásokba szállást keresni a fagyos hónapokra. Egy részük áttelel, de a többség csapdába esik a falak közt és elpusztul. A gyors repülés iszonyatos energiát követel, éhség és kiszáradás miatt elhullt legyek gyűlnek ilyenkor az ablakpárkányon.

Figyeljük csak meg: első nap még olyan fürgék, hogy el sem lehet kapni őket, később viszont lelassulnak, csak "szédelegnek" a lakásban – magyarázza a hvg.hu-nak Merkl Ottó entomológus, főmuzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa.

Óvatosabban kell viszont bánni az ugyancsak nagyobb számban felbukkanó darazsakkal. Életük utolsó napjait töltő dolgozók ezek, tényleg csak kóvályognak. Szúrásuk viszont éppoly kegyetlen, mint erejük teljében. A nagyobb méretű királynő az, amelyik képes áttelelni a lakásban, és tavasszal új kolóniát építeni.

Poloskák zsákutcában

Poloskák is szép számmal tévednek be a nyitott ablakon, közöttük különbséget kell tenni. A szürkésbarna hátú faj legtöbbször az őshonos bencepoloska, a zöld az inváziós vándorpoloska. Ha nem szükséges, a hazai fajt ne bántsuk, dobjuk csak ki, keressen máshol telelőhelyet. A bevándorló a klímaváltozás miatt, délről érkezett Magyarországra, és mezőgazdasági kártevő. Őket nyugodtan agyon is csaphatjuk. Nem árt tudni viszont, hogy a poloskák erős szagú, folyadékot bocsátanak ki magukból védekezésképpen.

Azon túl, hogy e váladék szaga nagyon kellemetlen, a benne lévő vegyület mérgező is. Embernek persze csak akkor okoz problémát, ha megeszi a rovart, de madarak, cickányok ellen kiváló védelmet nyújt. Akár allergiás reakciót is kiválthat, de a penetráns szag idővel az "egészséges" ember nyálkahártyáit is kikezdi.

A szerencsétlen rovarok közül sokan még akkor sem élik meg a tavaszt, ha elkerülték a papucsot és az összecsavart újságot. Plusz tíz fok körüli hőmérsékletre lenne szükségük a téli dermedtség állapotához, a 20 fok fölé fűtött lakásban túl hamar felhasználják tartalékaikat. Padláson, pincében még megoldják, de a panellakás egyértelmű zsákutca számukra – jegyzi meg a szakértő.

Az inváziós hadsereg

Az igazi inváziót viszont a harlekinkaticák hada jelenti. Ezek a bogarak ősszel csapatokba verődve keresnek fagymentes téli szállást, és ezért százszámra lephetik el a lakásokat. Ha mozdulatlanul hevernek, nincs velük baj, ám amíg nyugalomra nem térnek, illetve ha egy-egy melegebb téli napon felélénkülnek, sok bosszúságot okozhatnak. A poloskákhoz hasonlóan a katicák is rossz szagú váladékkal igyekeznek elhárítani a vélt vagy valós veszélyt: zavarás esetén a lábízületeiknél narancssárga cseppeket bocsátanak ki, ami egyre több embernél vált ki allergiás reakciót

Ha ez a váladék a szembe jut – például a kezünkről –, kötőhártya-gyulladás lehet a vége, de a testnedv csalánkiütést, vizenyős szövetduzzanatot, súlyosabb esetben asztmát is okozhat. A kis bogarak alkalom adtán meg is "harapdálják" a házigazdát. Persze nem okoznak vérző sebeket, de ez akkor is kellemetlen.

Agresszívan terjeszkedő, a hazai katicaállományt háttérbe szorító idegenhonos fajról van szó, nem kell velük kesztyűs kézzel bánni. Iszonyú szívósak viszont, mondhatnánk, nevetve megfürdenek a Chemotoxban. Olyan erős rovarirtó szereket kellene bevetni ellenük, amelyeket lakásban nem szabad használni, ily módon az egyetlen alkalmas fegyver a porszívó – mondja Merkl Ottó.

Feltűnően nagy számban jelennek meg ősszel harlekinkaticák a kertekben is. Nem kell tőlük megijedni, ugyanilyen tömegben voltak jelen nyáron is, csak szétszóródtak a lombkoronában. Bármilyen ökológiai kárt is okoznak hazánkban, azt azért meg kell hagyni, ezek a kis bogarak a kertészek barátai. Hatalmas mennyiségben pusztítják a levéltetveket, ezért ha valakit nem hajt különleges küldetéstudat hazai katicáink megmentésére, ne bántsa őket a kertben. Rövidesen eltűnnek, egy nyugodt zugban összebújva, egymást melegítve várják majd a tavaszt.

(hvg.hu)

Címkék: katica, rovarok, lakás, ősz