Egy tabletta kimutathatja majd a daganatot

2014. október 30. - 16:09 | Tech

Néhány éven belül áttörés következhet be a daganatos és egyéb megbetegedések diagnózisában, ha sikeres lesz a Google X részleg egyik legújabb projektje - írja a hvg.hu.

A daganatos megbetegedések kimutatásához nem kell mást tenni, mint lenyelni egy tablettát. Hihetetlenül hangzik? Pedig éppen ezen dolgoznak a Google X részlegben, s erről a fejlesztésről számolt be Andrew Conrad a Wall Street Journal Digital konferenciáján.

A Google X részlegen többek között egy olyan viselhető eszközön dolgoznak, amely a nanotechnológiával párosítva segíthet kimutatni a szervezetben lappangó betegségeket. Ehhez parányi mágneses nanorészecskéket használnának – ezek méretére jellemző, hogy több mint 2000 darab elférne belőlük egyetlen vörösvérsejtben.

Hogy ezeket tabletta formájában kellene bevenni vagy a véráramba fecskendeznék, az még a jövő zenéje, mindenesetre a nanorészecskék képesek lennének észrevenni a kóros sejteket (ezek ugyanis olyan fehérjéket, cukrokat tartalmaznak, amelyek nincsenek meg az egészséges sejtekben), és erről „jelentést” küldeni a kapcsolódó viselhető eszköznek.

Ha valóban sikeresek lesznek a kísérletek, akár már öt év múlva valósággá válhat, hogy ahelyett, hogy vér- vagy vizeletmintát adna le valaki, egyszerűen bevesz egy tablettát, majd a viselhető eszközre küldött adatok egy felhőbe jutnak, ahonnan a páciens kezelőorvosa letöltheti azokat. Amúgy a nanorészecskék sokáig megmaradnak a vérben, így akár naponta kérhető jelentés tőlük.

Persze addig még sok a teendő, hiszen a nanorészecskék mozgásának szabályozása a testben jóval bonyolultabb feladat, mint a testen kívül, ráadásul a Google-nek majd nagyszámú és ellenőrzött kísérlettel kell igazolnia az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) felé, hogy a módszer biztonságos és hatékony.

hvg.hu

Címkék: daganat