Ha félsz a repüléstől, ettől kimondottan rettegni fogsz!

2014. október 31. - 11:38 | Tech

Eltüntetné az utasszállítók ablakait és helyettük a repülők belsejében végig nagyon könnyű, rugalmas kijelzőket helyezne el a brit Centre for Process Innovation (CPI) tervező cég. Ez akár igazi rémálommá változtathatná az utazást a tériszonyosoknak és azoknak is, akik félnek a repüléstől - olvasható a HVG-n.

Ha félsz a repüléstől, ettől kimondottan rettegni fogsz!

Feltehetően nem szívesen ülnének be a repülésfóbiások és a tériszonyosok abba a lehetséges jövőbeli repülőgépbe, amelyet a brit CPI tervezőcég álmodott meg, egyelőre egy koncepció szintjén.

A gépekben nem lennének ablakok, hanem helyettük a belső felületen egy OLED-kijelzőkből álló sáv futna végig a falon, sőt a jármű mennyezetén is. Ezekkel a repülők külső felületén elhelyezett kamerák képét lehetne kivetíteni az égről, a felhőkről.

A gond viszont sokak számára az lenne, hogy emiatt úgy tűnne, fal és plafon nélküli gépeken utaznak.

A CPI szerint a változtatások miatt könnyebbek lehetnének a repülők, kevesebb üzemanyagot fogyasztanának, kevésbé szennyeznék a környezetet és még a jegyek ára is csökkenhetne.

A The Guardiannak a tervező cég egyik szakembere azt mondta, a technológia már a közeljövőben is megvalósulhatna, az ablakok nélküli gépek akár már 10 év múlva valósággá válhatnak.

Bár ez még nem egy legyártott gép, csak egy koncepció, az irány már csak azért is érdekesnek tűnik, mert hasonló repülőket az iparág több szereplője, például az Airbus is megálmodott már.


(hvg.hu)