Két cukorbetegség elleni gyógyszer segíthet az Alzheimer-kórosokon

2014. november 4. - 17:10 | Tech

Két cukorbetegség elleni gyógyszer visszafordíthatja az Alzheimer-kór hatásait: visszahozhatja az elveszett emlékeket - derült ki egy új brit kutatásból, amelyet egerekkel végeztek.

A két szer - a liraglutid és a lixiszenatid úgy működik, hogy növeli az inzulintermelést, csökkenti a vércukorszintet és segít, hogy a táplálék lassabban haladjon át a gyomron. Az Ulsteri Egyetem és a Lancasteri Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy ezek a szerek az Alzheimer-kór pusztításait is gyógyíthatják - idézte a The Daily Telegraph online kiadása a Neuropharmacology című szaklapban megjelent tanulmányt.

A kutatók tíz héten át naponta adták egereknek a két szert injekcióban. A kezelés csökkentette agyukban az amiloid nevű fehérje lerakódásait, javította a memóriájukat és a tárgyfelismerő képességüket. A tanulmány szerzői szerint a szerekből talán az Alzheimer-kórt gyógyító új kezelést lehet kifejleszteni.

"Nincs forgalomban olyan gyógyszer, amely valóban gyógyítaná az Alzheimer-kórt. Ami rendelkezésre áll, az két olyan szer, mely egy ideig csökkenti a tüneteket. A lixiszenatid és a liraglutid valódi javulást ígér, mert azt a jelenséget kezeli, amellyel a kór kezdődik, ezzel megelőzheti a degenerációt" - mondta Christian Holscher, a kutatás vezetője, a Lancasteri Egyetem professzora.

Korábbi tanulmányok utaltak arra, hogy az inzulin megvédheti az agyat, az új kutatás szerint a károsodott neuronokat is segíthet helyrehozni. A liraglutiddal jelenleg klinikai vizsgálatok folynak, az eredmények a jövő évben várhatók.

"Az Alzheimer-kór lehetséges új gyógymódjára világít rá a kutatás. A következő fontos lépés, hogy klinikai próbák megmutassák, az egereknél tapasztalt jótékony hatások az embernél is reprodukálhatók-e" - vélte Simon Ridley, a Brit Alzheimer-kutató Központ kutatási vezetője.

(MTI)