Szivárványos „UFO” okozott pánikot Ausztráliában

2014. november 7. - 13:52 | Tech

Ritka és különös égi jelenség zajlott le a Melbourne mellett fekvő Wonthaggi feletti égen: a szemtanúk közül sokan megijedtek - számolt be róla a Hír24.

Szivárványos „UFO” okozott pánikot Ausztráliában

Dimenziókapu, vagy egy földönkívüli űrhajó, gondolta a legtöbb ember, aki megpillantotta a Melbourne-től 130 kilométerre fekvő Wonthaggi felett hétfőn délután egy óra tájban ezt különös, szivárványfoltos, felhőszerű képződményt – írja a Mashable.

Többen a helyi rádió stúdióját hívták magyarázatért, mások fotóztak, és a közösségi portálokra feltöltött képek alatt kértek segítséget. A szokatlan égi jelenség hatására lassan kezdett eluralkodni az embereken a pánik.

Végül Michel Efron, a Meteorológiai Intézet munkatára mentette meg a napot, aki a Fairfax Médiának nyilatkozva elmondta: egy valóban ritka, de teljesen természetes jelenségről „lyukas felhőről” van szó.

A lyukas felhő (Hole Punch Cloud, Fallstreak Hole) kialakulásakor ahőmérséklet a fagypont alá esik, azonban nincs elegendő szilárd részecske ahhoz, hogy jég alakuljon ki. Emiatt a felhőnek ez a része túlhűtött folyadéknak tekinthető – írja a Wikipédia. Ausztrália felett ebben a fázisban süthetett át a nap a felhőn, ami miatt szivárvány alakult ki. Később, amikor a víz elkezd megfagyni a felhőben, a szemcsék a földre esnek, ami miatt a felhőben lyuk képződik.

A jelenség nem először okoz UFO-pánikot a világban, néhány évvel ezelőtt egy Moszkva, majd Románia felett megfigyelt lyukas felhőről hitték, hogy földönkívülinek idézték elő.


Hír24

Címkék: UFO, pánik, szivárvány