190 éve váltják egymást a kopasz és nem kopasz orosz vezetők

2014. november 9. - 08:24 | Tech

Kopasz-hajas-kopasz-hajas-kopasz-hajas-kopasz-hajas-kopasz-hajas-kopasz-hajas-kopasz-hajas-kopasz-hajas-kopasz – így lehetne röviden, de lényegre törően összefoglalni az orosz belpolitika legdurvább sormintáját: 1825 óta ugyanis ez a szabály határozza meg, hogy ki vezeti az országot.

I. Miklós óta ugyanis igaz az, hogy váltják egymást a kopasz és a hajas fejtetővel rendelkező vezetők. A kopasz Miklóst II. Sándor váltotta, aztán jött a kopasz III. Sándor, majd a magas homlokkal, de sok hajjal rendelkező II. Miklós. Ő 1917-ig uralkodott, ekkor meggyilkolták, de ez az év sem törte meg a hagyományt, annak ellenére sem, hogy rövid idő alatt hárman is vezették az országot. Először a kopasz Lvov, aztán a jófiú-frizurás Kerenszkij, akit a kopasz Lenin váltott. Sztálinnak rengeteg haja volt (bár a potsdami konferencián készült fényképeken már mintha kopaszodna), Hruscsovnak viszont szinte semennyi. Annál több az őt váltó Brezsnyevnek, akit az az Andropov követett, akinek csak oldalt volt sok haja. Csernenkó ősz volt, de nem kopasz, Gorbacsovnak pedig nem is kellett haj, hiszen volt helyette ikonikus anyajegye. Jelcinnek olyan sok haja volt utána, hogy össze is kuszálta a szél és a vodka, és ezzel el is értünk napjainkba.

Most, hogy Putyin és Medvegyev váltogatja egymást az elnöki és miniszterelnöki pozícióban, és mindketten elég fiatalok, sokáig biztosnak látszik a sorminta fennmaradása. Hacsak Medvegyevnek ki nem hullik a haja, vagy Putyinnak ki nem nő.

index.hu

Címkék: vezetők, orosz, kopasz