A liftezést, ahogy ma ismerjük, elfelejthetjük

2014. november 30. - 12:56 | Tech

Egy német cég, a ThyssenKrupp állítása szerint feltalálta a jövő liftezését: nincs szükség se sodronyokra, se kötelekre a felvonók működtetéséhez. A lifteket hasonló mágneses lebegés hajtaná, mint például a Maglevet - írja a HVG.

Teljesen átalakítaná a liftek működését a ThyssenKrupp cég újítása – írja a Quartz. A cég szerint ugyanis bár voltak újítások a liftek területén, mióta 160 évvel ezelőtt elkészült az első működő konstrukció, a módszer azóta lényegében változatlan maradt: egy kábel, sodrony, kötél segítségével működik a felvonó.

A cégnél ugyanakkor most egy olyan konstrukciót fejlesztettek ki, mely a mágneses lebegés erejével működtetné a lifteket, hasonló elven, mint például a Maglev vonatnál. A liftek nem mennének olyan gyorsan a liftaknákban, mint a Maglev, ám a megoldás lehetővé tenné az, hogy a járatokban, körkörös módon, egyszerre ne csak egy-kettő lift közlekedjen, hanem több is. Ez pedig csökkentené az időt, amíg a liftre kell várni. A konstrukcióval ráadásul több hasznos terület lenne felszabadítható az egyre magasabbra nyúló városi épületekben.

A liftek ezzel a megoldással ráadásul teljesen átformálhatják az épületeket, eddig nem látott formák is szóba jöhetnek (vízszintesen is mozoghat a lift). Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy nem csak a ThyssenKrupp, hanem a Hitachi is kísérletezik hasonló megoldásokkal.

Így működne a kábelnélküli, mágneses lift (a tesztek 2016-ban kezdődnek):


(hvg.hu)

Címkék: liftezés, lift