Gyengült a HIV-vírus

2014. december 2. - 19:11 | Tech

Fordulat következhet be az AIDS terjedésében – a betegséget okozó vírus olyan gyorsan próbál alkalmazkodni az emberi szervezet immunitásához, hogy közben jelentősen gyengül szaporodási képessége.

Az AIDS-fertőzéssel leginkább sújtott Botswanában és a Dél-Afrikai Köztársaságban vizsgáltak meg kutatók kétezer beteget arra keresve a választ, hogy az emberi immunrendszer felelős-e azért, hogy a HIV vírus egyre kevésbé alkalmas az AIDS kiváltására. Az orvosok azt fedezték fel, hogy Botswanában a vírus alkalmazkodott egy génhez, aminek köszönhetően egyesek szervezete ellenállóbb a kórokozóval szemben, az alkalmazkodás következménye viszont az volt, hogy gyengébb lett a vírus szaporodási képessége.

Az AIDS elleni gyógyszerek széles körű alkalmazása is hatással van a HIV vírus erejére – a fertőzéstől legyengült immunrendszerű betegek gyógyszeres kezelése is képes ilyen irányba vinni a folyamatot. Az eredmények a világon élő mintegy 35 millió HIV-fertőzöttnek jelenthetnek reményt. Az AIDS több mint 30 évvel ezelőtti megjelenése óta 40 millió ember halálát okozta – áll az MTI tudósításában.

(MTI)

Címkék: HIV-vírus, AIDS