Elkészült Fekete-Afrika genetikai térképe

2014. december 4. - 19:12 | Tech

Elkészült Fekete-Afrika genetikai térképe az afrikai genomváltozatok projekt keretében, amely a kontinens Szaharától délre élő lakosai közül 1800 ember DNS-ét elemezte.

Az adatok abban segítik a tudósokat, hogy jobban megértsék, hogyan változik a térségben az egyes betegségekre való hajlam. Több információt kaptak arról is, milyen népvándorlások zajlottak évezredekkel ezelőtt Afrikában - idézte a BBC hírportálja a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

A betegségek genetikai kockázati tényezőit vizsgáló kutatások többsége mostanáig Európára összpontosított. A világ genetikailag legváltozatosabb kontinenséről keveset tudtak a szakemberek.

Manj Sandhu, a Wellcome Trust Sanger Kutatóintézet és a Cambridge-i Egyetem tudósa elmondta: "eredetileg a krónikus betegségeket akartuk kutatni Afrikában. Okaik megértésének egyik útja, ha megnézzük a betegségekre való hajlam genetikai alapjait. Ehhez a térség genomváltozatainak ismerete szükséges, ám rájöttünk, hogy ilyen adatok nem állnak rendelkezésre".

A genom, azaz a szervezet DNS-ben kódolt, teljes örökítő információjának változatait vizsgálva egy afrikai - etióp, gambiai, ghanai, kenyai, nigériai, dél-afrikai és ugandai -, brit és amerikai tudósokból álló kutatócsoport Fekete-Afrika lakói közül 1800 embertől gyűjtött genetikai mintát.

Találtak néhány fontos regionális különbséget: Dél-Afrika lakói között kisebb eséllyel fordul elő a malária ellen védelmet nyújtó genetikai mutáció, mint a kontinens más vidékeiről származók között. Az afrikaiaknál általában nagyobb a magas vérnyomás kockázata, mint az európaiaknál.

Azt is felfedezték, hogy a kontinensen a korábban véltnél több a genetikai hasonlóság. "A populációk közötti genetikai eltérések nem akkorák, mint vártuk. Ez azért jó, mert így a betegségekre való hajlam genetikai okainak kutatására tervezhetünk nagy léptékű vizsgálatokat" - magyarázta Sandhu.

Hozzátette: az új genetikai adatbázis segíthet megérteni, miért érzékenyebbek másoknál egyes afrikai lakosok a vírusokra, köztük az ebolavírusra.

A projekt a földrész ősi népvándorlásainak megismeréséhez is szolgált adatokkal. Felfedezték azt, hogy sok afrikai genetikai örökségében valamennyi eurázsiai DNS is található, ami arra utal, hogy az afrikai "kirajzás" után sok évezreddel többen visszavándoroltak a homo sapiens őshazájába.

Az is kiderült, hogy számos népcsoport származik az Afrikában mintegy ötezer évvel ezelőtt elterjedt bantu törzstől.

(MTI)

Címkék: genetika, Fekete-Afrika