A világ mogyorótermelésének negyede egyetlen édességbe megy bele

2014. december 7. - 10:10 | Tech

Gondolta volna, hogy a világ legnépszerűbb mogyorós-csokis édessége, az émelyítően édes Nutella idén volt 50 éves? Egy olasz cukrász, Pietro Ferrero találta ki, és dobta piacra 1964-ben.

A név nem véletlenül ismerős: a Nutella mindent elsöprő sikerére mára egy több milliárd eurós édesipari óriáscég épült fel, és a család nevét viseli az egyik népszerű termékük, a Ferrero Rocher csokigolyó. A cég terméke még a Kinder-tojás, és a Tic-tac mentolos drazsé is, de ezeknek a népszerűsége mind eltörpül a Nutelláé mellett.

A brutálisan édes krém gyártásához a cég a világ mogyorótermelésének egynegyedét használja fel.

Sőt, valójában a Nutella vitte sikerre a mogyorótermesztést világszerte. A hatvanas években, amikor a mogyorós csokikrém piacra került, a világ teljes éves mogyorótermelése 250 ezer tonna volt. Ma nagyjából ugyanennyi kerül az egy év alatt megtöltött nutellás üvegekbe, a teljes termelés pedig egymillió tonna körül jár. A Ferrero mogyoróéhsége futtatta fel a törökországi mogyoróültetvényeket, máig innen származik a világ termelésének közel háromnegyede. Ez olyan anomáliákhoz vezet, hogy ha például Törökországban rossz az időjárás – mint például idén tavasszal, amikor elfagyott a termés nagy része –, a mogyoró ára az egekbe emelkedik a világpiacon, az pedig a Nutella áremelésének, sőt, a Nutella-hiány rémével fenyegeti a világot.

Kevesen tudják, hogy a Nutella valójában Napóleonnak és Hitlernek köszönheti a születését. A francia császár 1806-ban kereskedelmi embargó alá vonta Angliát, így próbálva megroppantani a birodalmat gazdaságilag, és végső soron megnyerni a róla elnevezett háborút. Ennek a bojkottnak nem várt mellékhatása volt, hogy Európán eluralkodott a csokoládé- és kakaóhiány, mivel az nagyrészt a brit gyarmatokról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre. Az olasz cukrászok ekkor találták ki kényszerűségből, hogy az iszonyúan drágává váló csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítsák. Így született meg a gianduja fantázianevű mogyorós csokikrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború (újabb csokihiány) alatt újított fel Pietro Ferrero, hogy aztán további húsz év múlva eszébe jusson kereskedelmi forgalomba hozni. A többi már történelem.

index.hu

Címkék: Nutella, mogyoró