A Skylab asztronautáinak kötelező volt maszturbálni az űrben

2014. december 21. - 15:32 | Tech

A szex az űrben nagyjából azóta izgatja az emberiség fantáziáját, mióta Gagarin először járta meg a világűrt és tért haza épségben.

A téma persze kicsit lerágott csont, mindenki tudja, hogy a NASA szemérmes álláspontja az, hogy ilyesmi hivatalosan nem történt, nem hivatalosan meg az űrhajósok magánügye. Ahogy az is közismert, hogy elég sok asztronauta házaspár vett már részt közös űrrepülésen, és jó eséllyel akadt közöttük olyan, aki kipróbálta a dolgot.

(Egyébként mióta a Földön is elérhető a zérógravitációs repülés, akadnak tapasztalaton alapuló beszámolók a témában: Laura Woodmansee a Sex in Space című könyvében azt írja, a lecsökkenő vérnyomás miatt gond lehet a merevedéssel, és hogy rögzítés nélkül minden mozdulatból akrobatikus mutatvány lesz a súlytalan űrszex közben.)

Ennél jóval kevesebbet boncolgatott téma, hogy szoktak-e az űrhajósok odafenn maszturbálni. Elvégre az ISS-en fél évet tartózkodik általában egy legénység, és az embernek vannak bizonyos szükségletei. Ron Garan amerikai űrhajós a Redditen adott közösségi interjújában azt mondta a szexhiányt firtató kérdésre, hogy "az ISS elég nagy, mindenki talál magának helyet és alkalmat, ha egyedül akar lenni egy ideig." Van azonban ennél direktebb bizonyíték is.

Michael Collins, az Apollo 11 űrhajósa (ő volt a pilóta, akinek az a hálátlan feladat jutott, hogy a Hold körül keringjen, míg Neil Armstrongék odalenn történelmet írnak) önéletrajzi könyvében beszámol arról, hogy a hetvenes években a Skylab űrállomás lakóinak a NASA orvosai írták elő a rendszeres önkielégítést. Úgy gondolták, ezzel elejét lehet venni a prosztatagyulladásnak, illetve a prosztatát érintő fertőzéseknek. Collins egyetlen űrhajósról tud, aki ezt megtagadta, Joe Kerwinről, aki egyébként civilben maga is orvos volt, sőt, az első orvosi képzettségű űrhajós.

index.hu