Tudtad, hogy a mínuszokat a mobilod sem bírja?

2015. január 3. - 17:53 | Tech

Az okosmobil és a laptop egyaránt gyűlöli a hideget: az akkumulátor üzemideje jelentősen lecsökken, az LCD-kijelző lelassul a mínuszoktól - írja az Origo.

Tudtad, hogy a mínuszokat a mobilod sem bírja?

Okostelefon, laptop, táblagép és Bluetooth-headset, esetleg GPS és zseblámpa - egy sor elektronikai kütyü lehet annál, aki mondjuk néhány napos sítúrára indul. Az eszközök mindegyike épp úgy irtózik a kinti mínuszoktól, ahogy tulajdonosuk.

A fent említett készülékek mindegyike akkumulátorról működik, a ma használatban lévő telepek kapacitása jelentősen lecsökken hidegben. Ez azért történik, mert az akkumulátor pozitív és negatív töltésű elektródái között lelassul az a kémiai reakció, amely a működést biztosítja.

A Battery University című szakportál szerint mínusz 18 Celsius-fok körüli hőmérsékleten egy tipikus lítium-ion akkumulátor kapacitása a felére csökken a szobahőmérsékleten mérthez képest. A probléma valós, afinn fogyasztóvédelmi hatóság például az iPhone 5 megjelenésekor vizsgálatot indított, mert kiderült, hogy az Apple okostelefonja a szokásosnál is gyengébben teljesít a hűvös éghajlatú országban, mivel a gyári specifikációi szerint 0 Celsius-fok alatt nem ajánlott használni.

A szakportál szerint ezért ha a hidegben lemerült a mobilunk vagy a zseblámpánk, azt a belső zsebbe téve és testünkkel felmelegítve jó eséllyel ki tudunk belőle sajtolni némi extra üzemidőt. Az ismételt bekapcsolással azonban csak akkor érdemes próbálkozni, ha az akkumulátor már átmelegedett.


A kütyüket szobahőmérsékleten kell hagyni felmelegedni, de radiátoron vagy hajszárítóval nem szabad gyorsítani a folyamatot, mert akkor a lecsapódó pára okozhat gondot a nem teljesen vízálló kivitelű készülékekben. Ez a mobiltelefonon kívül még inkább igaz a laptopra és a táblagépre, ezeket ugyanis nem a zsebünkben, testmeleg helyen, hanem táskában hordozzuk.

A mínuszokat nemcsak a kütyük akkumulátora, de az LCD-képernyők sem nagyon tolerálják. Minél hidegebb van, a folyadékkristályok aktivitása annál lassabb lesz, ez pedig elmosódó, szaggató hatást vált ki a telefonon. Nem minden okosmobilt szerelnek LCD érintőkijelzővel, a Samsung sok mobiljában például Super AMOLED képernyő dolgozik: ez kevésbé érzékeny a hidegre, de hasonló lassulást ugyancsak tud produkálni. A tartósan fagyban hagyott készülékeken ez érintőképernyő működése is megzavarodhat.

Semmilyen elektronikai eszközt nem érdemes télen hosszabb időre az autóban hagyni: a fagy által előidézett összehúzódás maradandó károsodást is okozhat a képernyő működésében. A Bluetooth headsetet sem érdemes a kocsiban felejteni, egy éjszakai fagy teljesen lenullázhatja az akkumulátorát, még ha csak ideiglenesen is.

Az okosmobil esetében a leginkább kézenfekvő megoldás, ha valamelyik belső zsebünkbe rakjuk a telefont, hogy testünk melege ne hagyja kihűlni. Ha csak hívásokat szeretnénk bonyolítani, ilyenkor nyugodtan kikapcsolhatjuk a 3G/4G-t is, a GSM-hálózat szolgátlatásai kevésbé merítik a telepet. Kültéren jó szolgálatot tehet a kabát alatt a nyakunkig elvezetett, hagyományos drótos headset is - így csak a hívások indításához kell kivennünk a zsebből a telefont.


(Origo)