Watson, a szuperszámítógép séf akar lenni

2015. január 8. - 17:11 | Tech

Watson vetélkedőket nyert meg, diagnózist állított fel a pácienseknek, most pedig séfnek készül: új recepteken töri az “agyát”. A ChefWatson alkalmazás nem akármilyen app: az IBM szuperszámítógépének "agyát" használja, hogy különböző recepteket alkosson és kínáljon fel - írja az Origo.

Watson, a szuperszámítógép séf akar lenni

Az amerikai cég a Bon Appetit receptkereső portállal társult, amelynek több mint 9 ezer receptje van: hozzávalók, fajta (leves, főétel, desszert) és típus (thai, kínai, olasz) szerint címkézve.

Watson ezen az adatbázison futtat le elemzést, hogy megtudja, milyen összefüggés van például az összetevők között, majd ez alapján hoz létre teljesen új recepteket. A Bon Appetit receptjei alapján tudja, hogy a leves inkább folyékony étel, kell hozzá valamilyen folyadék, míg a csilisbab, a pacal vagy a halászlé tipikusan csípős étel: chilli vagy erős paprika kell bele.

Az app használata egyszerű: csak meg kell adni Watsonnak a paramétereket, és kidobja a megoldást. Első körben, hogy milyen hozzávalók vannak otthon, hogy mennyire akarunk kísérletezni: "Legyen klasszikus fogás" vagy "Lepj meg!".

Ezt követően különböző hozzávalókat, bizonyos típusú és fajtájú ételeket kínál fel az alkalmazás, melyek szerinte jól mennének a megadott alapokhoz: ezeket értékelhetjük aszerint, hogy "Utáljuk" vagy "Imádjuk" őket. Nincs más hátra, Watson eszerint kidobja ajánlatait.

Az app egyelőre tesztfázisban van, a főzés szerelmesei itt jelentkezhetnek, hogy kipróbálják azt. Arra azonban számítsunk, Watson még gyakran hibázik: megesik, hogy a carbonara spagettihez tejszín helyett egy pohár tejet ajánl, vagy a tonhalas tepsis kaját fél kilogramm libapecsenyével "dobná fel".

Origo