Szuperszámítógép szuperolcsón

2015. január 15. - 13:54 | Tech

Kreativitással váltotta ki a kutatásra szánt csökkenő kormányzati forrásokat egy amerikai fizikus. Nagyon olcsón, PlayStation 3 konzolokból épített egy szuperszámítógépet - adta hírül a hvg.hu.

Több tanulmány is született már annak a nagyon olcsó szuperszámítógépnek köszönhetően, melyet dr. Gaurav Khanna, a University of Massachusetts Dartmouth munkatársa rakott össze. A fekete lyukakat kutató fizikus munkájához szükséges teljesítmény hagyományos szuperszámítógépként megépítve nagyon drága lett volna, ezért a tudós egy alternatív megoldást választott: PlayStation 3 játékkonzolokat szerzett be.

Az IFL Science beszámolója szerint a szupergép első verziójához négy PS3 konzolt adományozott a Sony, négyet maga Khanna vett meg, nyolcat pedig az egyetem fizetett ki. A fizikus azért döntött a megoldás mellett, mert a 250 dollár körül beszerezhető gépekben viszonylag komoly processzorerő található, ráadásul Linuxot telepítve rájuk könnyen össze is tudta kapcsolni őket.

Az első verzió óta Khanna gépe sikeresen segítette a kutatói munkát, ennek is köszönhető, hogy az Air Force Research Laboratory (az amerikai légierő kutatóközpontja) újabb 176 konzolt adott a fizikusnak, így a különleges szuperszámítógép olyan számítási teljesítményre képes, mint 3000 laptop – miközben az egymáshoz kapcsolt PS3 konzolok összes költsége csak 20 millió forint, ami töredéke egy szuperszámítógép árának.

hvg.hu