A porszívó, ami kitakarítja az e-mail fiókunkat

2015. február 5. - 13:08 | Tech

Több mint 3 milliárdnyian tárolják adataikat, osztják meg élményeiket, vásárolnak be vagy intézik ügyeiket online. Az online élettérre is ráfér néha egy kis alapos porszívózás, ezért az Electrolux megalkotta a világ első úgynevezett digitális porszívóját, a World Wide Vac-et - írja a Hír24.

A porszívó, ami kitakarítja az e-mail fiókunkat

Az internetes böngészés, e-mailezés, képek megosztása évente 830 millió tonna széndioxid kibocsátásával járnak, éppen annyival, amennyivel a repülőgépek szennyezik a környezetet. Az Electrolux vállalta, hogy 2020-ig 50 százalékkal csökkenti széndioxid kibocsátását.

A béta verzióban működő online applikációval elsőként a Gmail fiókot lehet kiporszívózni. A Google szolgáltatását több mint 425 millióan használjuk világszerte. Mégis, miközben az internetes cég környezetbarát megoldásokra törekszik az adattárolásban, mi az online teret, mint valami feneketlen szekrényt használjuk.

Egyetlen e-mail az élettartama során 4 gramm széndioxidot termel, mi pedig fejenként átlagosan 8 ezer elektronikus levelet is tárolunk postafiókunkban. Az Electrolux applikációjával könnyedén meg lehet szabadulni az évek óta a postafiókokban porosodó e-mailektől. És ezt miképp lehet? Az e-mail fiókot a World Wide Vac oldalához csatlakoztatva az alkalmazás felméri levelesládát, megmutatja, hány kilogramm széndioxiddal terheljük a környezetünket, és egy algoritmussal kiszűri és listázza a törölhető leveleket.

Ha csak egy gyors tisztogatásra lenne szükség, akkor válasszuk a közösségi média értesítő leveleinek és a hírlevelek szűrését (S szint). Ha egy alapos porszívózást szeretnénk, akkor az előbbiek mellett szűrhetjük az egy éve olvasatlan leveleket is (M szint). Ha pedig ráférne leveleinkre egy kiadós nagytakarítás, akkor kérhetjük a három évnél régebbi levelek takarítását (L szint) és teljes postafiókunk portalanítását is (XL szint). Végül, elég csak egy gombnyomás, hogy minden tiszta legyen.

A World Wide Vac eddig már több mint 6925 kilogramm káros széndioxidot porszívózott ki.

Hír24

Címkék: e-mail