Kiállítás nyílt az űrhajósok ajándékaiból

2015. február 10. - 15:11 | Tech

Több mint 45 évvel az Apollo-11 Holdra szállása után kiállították Washingtonban az űrhajósok által hazahozott ajándékokat, köztük a landolást megörökítő kamerát.

Kiállítás nyílt az űrhajósok ajándékaiból

Az értékes tárgyakat a 2012-ben elhunyt Neil Armstrong özvegye találta meg egy vászontáskában egy szekrény kitakarítása közben. A váratlan leletről 2013 júniusában tájékoztatta a washingtoni National Air and Space Museumot, ahol a napokban nyílt meg az emléktárgyakat bemutató időszaki kiállítás.

A tárgyak között található az a 16 mm-es kamera, amely felvételt készített az űrhajósokat a Hold körüli pályáról az égitest felszínére szállító holdkomp leereszkedéséről, majd Neil Armstrong első lépéseiről a Hold felszínén.

A film kivétele után a kamerát elvileg holdkompon kellett volna hagyni, amelyet az űrhajósok visszaszállítása után lecsatoltak az űrhajóról, de Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins úgy döntött, hogy magukkal visznek néhány emléket, köztük a felvevőkészüléket.

Régi gyakorlat ez az űrhajósok körében, amelyet nemrég törvényileg is engedélyeztek – magyarázta Allan Needell, a National Air and Space Museum kurátora.

A táska más felszereléseket is rejtett, például egy hevedert, amelyet Armstrong pihenés közben használt lábai felfüggesztésére.

A legendás űrhajós családja egyelőre kölcsönadta az anyagot a múzeumnak, de ígéretet tett arra, hogy később oda is adományozza azt.

(MTI)